Sombor: Somborski salon od utorka

Izložba "Somborski salon 2017" okupiće najbolje lokalne likovne umetnike u prethodnih godinu dana.

SOInfo podseća da izložba "Somborski salon" petu godinu zaredom predstavlja stvaralaštvo somborskih ateljea. Na konkurs za ovu izložbu prijavilo se 29 autora iz Sombora, oni koji u njemu žive i rade i oni koji su u tom gradu rođeni, a svojim stvaralačkim radom pripadaju i drugim sredinama. Selektor Sava Stepanov je odabrao 31 rad 21 autora. Izložbu će otvoriti Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada i proglasiti nagrađenog autora Somborskog salona 2017. godine.

On je naveo da obnavljanje institucije "Somborskog salona" bio veoma značajan potez Galerije Kulturnog centra "Laza Kostić".

"Dosadašnjim poludecenijskim salonskim prezentacijama, zaista su promenjene umetničke prilike u Somboru. Prevashodno je učinjena vidljivom godišnja produkcija u zavidnom broju aktuelnih ovdašnjih umetničkih radionica. Čak je moguće konstatovati da su izložbe Salona nagovestile i postojanje nekakve lokalne umetničke scene na kojoj se manifestuju rezultati koji su sasvim bliski stanju aktuelne umetničke misli u jednom širem, vojvođanskom, srpskom, pa čak i regionalnom socijalnom i kulturnom okruženju. Aktuelnom somborskom umetničkom situacijom dominiraju slika i slikarstvo. U vremenu vladavine precizne, kvalitetne, tehnički savršene, globalno sveprisutne tehnološko-kompjuterske slike, današnjem umetniku je itekako izazovno da bude likovno-pikturalno, sadržinski i filozofski zaseban", piše u predgovoru kataloga iz pera Save Stepanova, likovnog kritičara.

Otvaranje izložbe zakazano je za utorak, 15. avgust, u 19 časova u Galeriji KC "Laza Kostić".

  • Zivan

    15.08.2017 07:29
    Sombor se budi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina