Subotičani prvo kod notara, pa onda po dete u vrtić

Da bi mogli da preuzmu svoje dete iz vrtića koji su u sklopu Predškolske ustanove "Naša radost", roditelji u Subotici od početka ovog meseca moraće da prilože dokument overen kod notara, sa imenima i potpisima svih članova porodice koji će dolaziti po mališane.
Subotičani prvo kod notara, pa onda po dete u vrtić
Foto: 021.rs
Kako prenose Novosti, ovim potezom ustanova želi da spreči rizične situacije koje mogu da se dogode ukoliko su roditelji razvedeni ili se bore za starateljstvo, kao i da bezbednost dece podigne na viši nivo. Na isti način roditelji ili staratelji davaće i saglasnost da im se deca u vrtićima slikaju sa Deda Mrazom ili drugim priredbama, kao i da te fotografije budu u medijima i na društvenim mrežama.
 
Roditelji podržavaju sve što ova ustanova radi na bezbednosti dece, ali smatraju da nije nužno da saglasnost bude i overena kod notara, jer to iziskuje dodatne troškove.
 
"Pre godinu dana održana je poslednja sednica Saveta roditelja na kojoj se govorilo o ovome i niko nas potom nije konsultovao pri izradi pravilnika. Tek kada je on izašao videli smo propuste, od kojih je najveći da izjave saglasnosti za slikanje budu overene kod notara. Mislimo da overe kod notara nisu neophodne, ne verujem da je to praksa u osnovnim i srednjim školama, niti smo čuli da se u nekom drugom mestu primenjuje. To donosi nove troškove, jer moraju da overe oba roditelja ili staratelja i to za svako dete koje ide u vrtić. Neformalno udruženje roditelja oformilo je radnu grupu koja će analizirati Pravilnik kako bi otklonili nedostatke i unapredili pojedine odredbe", kaže za Novosti jedan od predstavnika roditelja Boris Šaulić.
 
U PU "Naša radost" kažu da overavanje izjava saglasnosti nalaže Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da je pravilnik urađen u skladu sa svim propisima, kao i da su u njegovoj izradi konsultovani advokati, a sve zarad bezbednosti 4.000 dece koliko njih pohađa ovu ustanovu.
 
"Overene izjave biće i za preuzimanje deteta, odnosno ko god od roditelja ili staratelja odvodi mališane. Izaći ćemo u susret roditeljima pa će obe izjave biti na jednom obrascu i to za svu decu koja idu u naše vrtiće. Tako jedan potpis kod notara košta 360 dinara. Štampa se oko osam hiljada obrazaca i svi će ih dobiti da popune za svoju decu", zaključuje tehnički direktor "Naše radosti" Veljko Vojnić.
  • Mile

    03.12.2017 12:48
    Nije više "Sombor varoš moj dika notaroš" već Subotica varoš a dika notaroš, a penjezi samo pršte za koješta.
  • Katarina

    03.12.2017 10:14
    Ljudi,to je samo uzimanje para. Garant ce ih neko legitimisati. Moja deca idu i privatni vrtic i na početku svake godine se,izmedju ostalog, popunjava formular sa imenom i br licne karte osobe za koju potpisujete da moze da pokupi vase dete iz vrtica (roditelji se podrazumevaju) i to je to.Kakva overa,kakve gluposti!
  • @helo

    03.12.2017 10:05
    Ne, u opisu posla joj je da osobi s ulice koju nikad nije videla u zivotu, u 2 sata preda trogodisnje dete da ga odnese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.