Fotografija para razdvojenog nakon 62 godine braka izazvala pažnju širom sveta

Fotografija bračnog para koji nakon 62 godine braka mora da se razdvoji, jer nema dovoljno mesta da budu zajedno u istom staračkom domu, izazvala je pažnju širom sveta.

Volfram Gotčalk, star 83 godine, smešten je u starački dom nakon dijagnostikovane demencije, zbog čega o njemu više nije mogla da brine njegova supruga Anita, koja ima 81 godinu. Četiri meseca kasnije, Anita je smeštena u drugi starački dom uprkos svim pokušajima porodice da ovaj bračni par bude u istoj instituciji.

Ustanove su udaljene jedna od druge pola sata vožnje, tako da članovi porodice više puta nedeljno voze Anitu kako bi bila sa svojim suprugom. Njihova unuka Ešli Bartik je fotografisala "najtužniju sliku ikada" prilikom jednog od njihovih susreta i istakla da deda "vapi i plače za svojom ženom".

Unuka je fotografiju sa opisom problema postavila na društvene mreže i zadobila pažnju celog sveta. Njena porodica vodi bitku sa institucijama jer, zbog dedine dijagnoze, nije moguće da ovaj par više živi zajedno, nakon 62 godine.

"Ovo je pokvaren sistem", rekla je Bartik.

Ipak, unuka je primila poziv zdravstvenih organa pre dva dana, nakon što su fotografiju objavili svi svetski mediji, uz obećanje da je ovaj problem "postao prioritetan". Unuka je dodala da je dedi dijagnostikovan i limfon i da se plaši da će on, zbog demencije, prestati da prepoznaje svoju ženu kada problem bude konačno rešen.

Par se upoznao u Nemačkoj 1954. godine, a već nakon četiri meseca su se venčali. Volfram je bio zidar i zbog nedostatak posla, posle Drugog svetskog rata, bračni par je emigrirao u Kanadu.

Unuka kaže da par razgovara u kući na svom maternjem, nemačkom jeziku, a da deda babu oslovljava, čak i sada, sa "mišu moj".

Teme

brak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.