Žena iz Niša planinari u 98. godini

Učiteljica u penziji i članica Planinarskog društva "Železničar" Jelena Minordi (97) iz Niša nedavno je učestvovala u tradicionalnom usponu planinara na vrh Crnook kraj Bosilegrada, a planira da krajem septembra učestvuje u pohodu na Oštru čuku pored Sokobanje.

Minordijeva ima 97 godina, a planinarenjem se bavi šest decenija tokom kojih je učestovala u više stotina planinarskih akcija - osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ, pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara.

"Zavolela sam planinarenje radeći u školi sa izviđačima. Osvežim se kada idem na planinu. Na otvorenom se čovek oseća divno, život mu se produžava, svaki pohod produžava život za godinu dana", kazala je za Betu.

Iako ne baš najboljeg zdravlja, Jelena Minordi koristi svaku priliku da sa sinom Slobodanom (69), fizijatrom u penziji, ode na neku od planina na jugu Srbije. "Posebno volim Radan planinu, to je jedna tako živa planina i ta voda koja žubori pored vodenica tako očarava i osvežava", rekla je Minordijeva.

Da bi bila u dobroj kondiciji, ona svakodnevno šeta najmanje jedan sat i poručuje svima da su boravak u prirodi i fizička aktivnost ključ za dugovečan život. "Mladi treba da se priključe planinarima umesto što sede u kafićima. Družili bi se sa vršnjacima, a uz to bi se i rekreirali i odmarali mozak od svakodnevnih briga i problema", naglasila je Jelena Minordi.

Ona ističe da će učestvovati u planinarskim akcijama sve "dok je noge nose", mada, dodaje, to više nije tako jednostavno.

Nekada su, prema njenim rečima, planinari imali velike popuste za vožnju železnicom i autobusima tako da su mogli da putuju svuda po svetu gde god bi poželeli.

  • Fruška gora

    28.08.2016 18:35
    Svaka čast! Iza svake reči ove žene stoji lično iskustvo, koje sve to potvrđuje. Ja joj se divim i želim joj još puno pređenih kilometara.
  • neko

    28.08.2016 18:21
    Kakva pozitivna , poucna i lepa prica . Svaka cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva