Finci će mesečno dobijati 560 evra bez ikakvih obaveza

Za dve hiljade Finaca država iduće godine sprema "ostvarenje utopije": dobijaće novac svakog meseca bez ikakvih obaveza, pa čak neće morati ni da traže posao.

Reč je o eksperimentalnom uvođenju tzv. osnovnog univerzalnog dohotka, već poznatog pod engleskom skraćenicom UBI (universal basic income).

Za neke je osnovni dohodak zamka koja će poslodavcima omogućiti da otpuštaju zaposlene mirne savesti, a za druge zamajac koji će povećati potrošnju i iskoreniti siromaštvo.

Utopijski san u kom niko nije na ulici, nije gladan, ne nosi krpe i ima siguran prihod svaki mesec za koji ne mora da ispuni nikakve uslove širi se i u drugim zemljama i eksperimentalno isprobava u nekim mestima u Holandiji i Kanadi, a tome se raspravlja i na Novom Zelandu.

Finci su o tome diskutovali do 9. septembra, a sad, i bez analiziranih rezultata rasprave, idu u primenu od 1. januara 2017. Tako će slučajnim izborom između nezaposlenih koji primaju novčanu naknadu biti izabrano njih 2.000 i svaki će dobiti 560 evra mesečno. Nakon dve godine biće upoređeno ponašanje te grupe nezaposlenih s jednakom grupom koja će i dalje primati redovnu novčanu naknadu s biroa, koja takođe iznosi 560 evra.

Razlika je u tome što će testirani moći da se zaposle a da im prihod od 560 evra i dalje ostane, dok ostali nezaposleni gube pomoć ako nađu posao.

O ideji uvođenja temeljnog dohotka za svakoga već se decenijama raspravlja i ističe kako bi se time iskorenilo siromaštvo u zemljama u kojima hrane i odeće pa i stanova zapravo ima i previše pa se čini katastrofalnim što mnogi trpe tešku oskudicu.

Zanimljivo je da se za osnovni dohodak zalažu i neki neoliberalni ekonomisti, još od Miltona Fridmana. Ideja je da osnovni dohodak dobije svako ko ne zaradi dovoljno za život, a bila bi određena i granica prihoda nakon koje bi se osnovni dohodak vraćao državi.

U Švajcarskoj je na referendumu u junu većinom od 77 odsto odbijeno uvođenje temeljnog dohotka, ali inicijatori su zadovoljni što se o tom pitanju u konzervativnoj Švajcarskoj uopšte ozbiljno razgovaralo. Tamo su ambicije bile previsoke, predlagali su čak 2.500 švajcarskih franaka mesečno.
 

  • HM

    21.09.2016 11:48
    Predlazem fincima da malo prosetaju do bivsih, a pogotovo sadasnjih komunistickih zemalja da vide kako komunizam izgleda u praksi, da ne gube vreme i pristede sebe velike stete.
  • komunista

    20.09.2016 13:56
    Eto, komunizam na delu i u praksi. Sta sad kazete, desnicari? To ne valja, je l? Cinjenica medjutim jeste da sve zavisi i od mentaliteta: u prevarantskim zajednicama kakve su na Balkanu nijedna plemenita ideja ne moze da zazivi (tako je propala SFRJ) ali evo, gledajte kako to Skandinavci resavaju.
  • ex chapman

    20.09.2016 13:09
    Michael Palin
    "Finland, Finland, Finladn,
    It's the country for me!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti