VIDEO: Groblje brodova na mestu nekada jednog od najvećih jezera

Na granici Kazahstana i Uzbekistana, usred azijskih stepa koje su nekad bile deo Sovjetskog Saveza, ribarska flota rđa na površini koja je nekad bila jezero.

Desetine ribarskih brodova nasukano je kilometrima od obale nekad četvrtog najvećeg jezera na svetu - Aralskog, čija je površina bila čak 68 hiljada kvadratnih kilometara. Sada je to Aralska pustinja jer vode tamo odavno nema.

Sovjetske vlasti preusmerile su reke Amu Darjai i Sir Darju, koje su jezero snabdevale vodom kako bi na ovom području uzgajale pirinač, lubenice, žitarice i pamuk.

Kanale za navodnjavanje vlada je počela da gradi 1940-ih, a njihov loš kvalitet doveo je do velikih gubitaka vode, kod nekih čak i do 75 odsto. U narednih 20 godina Aralsko jezero se smanjivalo, prvo za 20 centimetara godišnje, a kasnije i do 90. Uporedo s tim, povećao se salinitet jezera za pet puta i uništio većinu flore i faune.

Propala je ribarska industrija, zahvaljujući kojoj je preživljavalo lokalno stanovništvo, a brodovi, kojima su pokušali da se vrate do mora, ostali su nasukani u mulju dok se jezero isušivalo.

Područje je postalo groblje brodova. Zbog otpada koji se ispuštao u reke, zemlja je ostala neplodna. S nestankom ribarske industrije rasla je nazaposlenost, a veći deo stanovništva se odselio.

  • RIZBO

    26.09.2016 14:35
    SRBIJA USKORO
    posle Malog vuka ima da bude pustinja, već je krenulo, tempo je sličan a rezltat kao na fotki!
  • Zivan

    25.09.2016 21:33
    Ima nekih izgleda da se deo Aralskoj jezera sačuva, ali, dok Kazahstan čini napore da se manji delovi jezera restauriraju, Uzbekistan zavisi od proizvodnje pamuka i pirindža i nastavlja dalje pretvaranje jezera u pustinju. Inače, nekada je Aralsko jezero bilo poznato po velikom broju ostrva, preko 300 i tri veća arhipelaga...
  • uzas

    25.09.2016 21:10
    Ruska posla...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.