Hitlerova omiljena glumica je bila sovjetski špijun

Jedna od najpoznatijih nemačkih glumica četrdesetih, kojoj je dve godine bilo zabranjeno da se bavi glumom zbog navodne bliskosti sa nacističkim režimom, bila je sovjetski špijun, otkrili su tajni dosijei, koji su objavljeni tek sada.
Marika Rok, koju su roditelji Mađari dobili u Kairu 1913, detinjstvo je provela u Budimpešti. Za vreme nacističke ere bila je zvezda opereta, ali se okrenula filmu i ostvarila više od 40 uloga pre svoje smrti 2004.
 
Veruje se da ju je menadžer Hajnc Hofmajster vrbovao za KGB, za koji je i sam radio. Sumnja se da je u špijunažu bio umešan i njen muž Georg Jakobi i da su zajedno u okviru posebne mreže "Krona" sa još 35 agenata prenosili čak i planove za operaciju "Barbarosa" i bitku kod Kurska. Marikinu ulogu otkrila je "Gehlen", organizacija iz Zapadne Nemačke, koja je prethodila današnjoj bezbednosnoj agenciji BND, najverovatnije 1951, kada u svojoj dokumentaciji prvi put spominje glumicu.
 
Marika je iste godine objavila da završava svoju 16-godišnju glumačku karijeru, a novine su tada objavile da želi da se posveti vođenju butika s odevnim predmetima od švajcarske vune u Diseldorfu. Međutim, Marika je samo zavarala trag nacistima i nastavila da špijunira za Sovjete. 
 
Smatra se da je ona bila jedna od omiljenih Hitlerovih glumica i da je bila u tajnoj vezi sa Jozefom Gebelsom. Poznato je samo da je Hitleru 1940. uputila razglednicu u kojoj mu zahvaljuje na "divnom buketu cveća" koji joj je poslao. Ta razglednica danas se nalazi u Filmskom muzeju u Berlinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti