Penzioner štrajkuje glađu zbog TV pretplate

Nemački penzioner Rajnhard Dove štrajkuje glađu već pet nedelja jer ne želi da plati obavezni porez na televiziju i radio.
Dove nije platio porez na TV i radio emitovanje već godinu i po dana. Kako kaže, 17,5 evra mesečno nije mnogo novca, ali on protestuje iz principa. Kao glavni razlog navodi da mu se ne sviđa način na koji javni medijski servisi prenose događaje širom sveta. Ne želi da gleda TV i sluša radio i zato ne želi ni da ih plaća.
 
- Sin sam invalida iz Prvog svetskog rata. Rat me užasava. Naježim se kad vidim jednostrano izveštavanje o događajima, u kojima se Rusija predstavlja kao zlo, a nemački vojnici su ponovo u blizini ruske granice. Kada čujem kako se izveštava o tome, a mediji to rade vrlo intenzivno, pomislim u sebi da to nije ono što želim da slušam i ne želim takvu politiku. Nemačka ne bi smela da započne nove ratove i neću da promenim svoje mišljenje - rekao je Dove za Sputnik.
 
Po mišljenju ovog penzionera, nemački građani ne mogu biti prisiljeni da plaćaju porez, bez obzira na to da li koriste TV i radio ili ne. On veruje da je to u suprotnosti sa ustavom njegove zemlje, zbog čega je napisao pismo nadležnima u kome je objasnio svoj stav. Međutim, niko od njih nije bio zainteresovan da čuje njegovo mišljenje.
 
Neposredno pre Božića, bankovni račun na koji mu stiže penzija bio je blokiran zbog njegovog odbijanja da plati porez. Pet nedelja štrajkuje glađu, ali njegov protest do sada nije imao nikakvog efekta. Ipak, Dove ne odustaje. U svom pismu lokalnim vlastima, napisao je da od štrajka neće odustati dok se ne ispune njegovi zahtevi.
 
- Mnogi su zabrinuti, ali ne pokušavaju da me odvrate. Kažu mi da su srećni da se najzad neko odlučio da to uradi. Ja se ne slažem sa onim što se emituje. Imam osećaj da sam loše informisan i da se mojim umom manipuliše. Zato kažem: moram da stavim tačku na ovo - rekao je ovaj Nemac.
 
Naknada za tzv. dozvolu za emitovanje javnog servisa uvedena je u Nemačkoj 2013. godine i obavezna je za sve građane. Mesečna naknada od 17,5 evra naplaćuje se na osnovu prebivališta, bez obzira na broj televizora, radio prijemnika ili računara. Više od 100.000 onlajn potpisa prikupljeno je za "ukidanje obaveznih naknada za finansiranje javnog elektronskog emitovanja." Protestna kampanja protiv TV pretplate najavljena je za 29. april.
  • alias

    15.03.2017 21:54
    тв претплата
    Где су коментари типа "у нормалном свету..."? Мора бити да је у питању део бивше Источне Немачке јер то није део 'нормалног света'.

    Узгред, информативни програм је и онако њесра, забавни још веће, а образовни... Шта то беше!?

    Угаси ТВ - укључи мозак!
  • hm

    15.03.2017 21:08
    Znaci oko 1% od minimalne plate nemackih stanovnika. Kod nas je pretplata nesto vise od 2%, sto uopste nije mala razlika, ali neka zato, oni nemaju Bolji zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.