Ovo su najčešće reči na Vikipediji za svaku zemlju

Mapa koja pokazuje najčešće reči koje se koriste u stranama najpopularnije veb-enciklopedije - Vikipedije, za svaku od država na svetu, nedavno se pojavila na sajtu Redit.

Analizirane su strane na engleskom jeziku, a među čestim rečima se ne nalaze, onosno nisu uzeti u obzir, odeđeni član (the) i reči "zemlja" (country) i "vlada" (government).

Neke od najčešćih ponavljanih reči na Vikipediji su:

- Na britanskoj Vikipediji to je "Irska" (Ireland), a najkorišćenija reč na irskim stranama je "država" (state).
- Na američkim i španskim stranicama najčešće korišćena reč je "rat" (war).
- Ruske, kao i većine strana Vikipedije nekadašnjih sovjetskih republika na engleskom jeziku, najčešće sadrže pridev sovjetski (Soviet).
- Severna i Južna Koreja se, izgleda, najviše bave jedna drugom, pa se na "severnim" stranicma najčešća nalazi reč "jug" (south), a na južnim "sever" (north).
- Ne iznenađuje da je za većinu ostrvskih država najčešće pominjana reč "ostrvo" (island).
- "Svet" (world) je jedna od najčešće pominjanih reči širom Evrope, i to najviše kada je u vezi sa "svetskim ratom/-ovima" (World War/-s).
- Na "srpskim" stranama engleske Vikipedije, najčešće spominjana imenica je naziv glavnog grada Beograda (Belgrade).

Mapu najčešćih reči i termina na engleskim stranama Vikipedija za svaku državu na svetu, u visokoj rezoluciji, možete pogledati OVDE

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.