Legenda o "tečnim Himalajima" ipak istinita

Iako se dugo smatralo da je najveći talas u istoriji pomorstva, koji je u u brojnim pričama nazvan "tečni Himalaji", samo mit, izgleda da je legenda bila tačna.
Talas, koji se pominjao i u mitologiji, protezao se na 400 milja od Novog Zelanda, tako da nije udario ni u jedno plovilo niti brod. Radi se o jednom od najvećih talasa koji su opisani u istoriji, ali koji ne izaziva cunami.
 
Donedavno su okeanolozi, biolozi i meteorolozi bili skeptični prema tvrdnjama iz istorijskih spisa o velikom talasu koji se iznenada pojavljuje usred Južnog polarnog okeana i isto tako mirno nestaje. Međutim, istraživački plovak koji je pušten u Južni okean pre oko tri meseca već je opisao prvi džinovski talas u ovoj oblasti, koji je u visini oborio rekord na južnoj hemisferi.
 
Inače, Južni polarni okean "udara" u Antarktik, zbog čega se zbog svojih velikih i nepredvidivih talasa smatra jednim od najopasnijih na svetu za pomorce i brodove. Zato kada iskusnim moreplovcima pomenete ovu oblast, svi će vam reći isto — "tečni Himalaji".
 
U isto vreme i istraživači pokušavaju da dođu do zaključka kako nastaje ovaj meteorološki feomen u udaljenom delu sveta, a ceo Južni polarni okean je najneistraženije more na planeti.
 
Ranije se smatralo da se ovakvi fenomeni događaju jednom u hiljadu godina, ali novi dokazi pokazuju da je to mnogo češća pojava.
  • Jovan

    10.07.2017 11:38
    lepo
    Hvala i na ovakvim vestima. Iako nema komentara, sigurno su čitane kao i one, naizgled, udarne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.