VIDEO: Kinezi dobili novi vid transporta - nebeske vozove

Novi vid transporta kineskih građana, "nebeski voz" pušten je u probni rad, i već obara sve rekorde.
Inženjeri kažu da je njegova mogućnost transporta putnika skoro tri puta bolja od regularnih vozova i metroa.
 
Voz je dizajniran da bude lagan, sa srednjom brzinom kretanja. Kao jedan jeftin prevoz očekuje se da ima ogroman tržišni potencijal, naročito u planinskim predelima i većim gradovima.
 
Ovi vozovi moći će da prevoze do 510 putnika u tri do pet vagona sa maksimalnom brzinom vožnje od 70 kilometara na sat.
 
"Ovaj voz koristi najnoviju tehnologiju permanentnog magneta, koja mu omogućava veću snagu sa malom fizičkom zapreminom, manje buke i manje težine, čime se ostvaruje bolja operativna efikasnost", kaže tehnički direktor projekta Liu Iuven, dodajući da ovo i jesu njegove prednosti u odnosu na druge vidove transporta.
 
On je još objasnio i da će ovaj voz obezbediti udobno i bezbedno putovanje putnika kroz brdovite, strme i nepristupačne regije.
 
Još jedna od prednosti je i ta što je postavljanje i održavanje ovakve železničke mreže jeftinije, a takođe se mogu brzo i napraviti.
 
Kina je sada treća zemlja u svetu koja je razvila ovu vrstu tehnologije, nakon Nemačke i Japana. Jedan od najranijih električnih železničkih sistema, izgrađen u Nemačkoj 1901. i danas je u funkciji.
 
  • Mašinovođa

    26.07.2017 14:38
    E, neka im je srećno! Video sam jedan ovakav u Vupertalu, star preko 100 godina.
  • Strendzer in Serbia

    26.07.2017 11:12
    balkan expres
    Ubilo se za lopove iz Balkan Expresa nemaju putnici odnosno lopovi gde da beze osim ako ne ponesu kisobrane za iskakanje iz voza kad naidje gestapo da ih priupita za poreklo imovine.
  • Realista

    26.07.2017 08:04
    Imamo i mi onaj nas jedan "nebeski", al taj nesto stane kad dodje na granicu sa kosovom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.