Dijamant prodat po rekordnoj ceni od 34 miliona dolara

Najveći dijamant do sada ponuđen na aukciji prodat je u Ženevi za skoro 34 miliona dolara, što je svetski rekord, saopštila je aukcijska kuća Kristi.
Dijamant prodat po rekordnoj ceni od 34 miliona dolara
Foto: YouTube
Izvanredni dijamant od 163,41 karata, bez mana, na ogrlici sa smaragdima i manje brušenim dijamantima nazvanim "Art of Grisogono", prodat je za 33,8 miliona dolara, navela je aukcijska kuća i dodala da je to rekordna cena za takav dijamant.
 
Iz aukcijske kuće Kristi rekli su da su očekivali da će dijamant "besprekorne lepote i providnosti" iskopan u Angoli u februaru 2016. godine, biti prodat za oko 25 miliona dolara.
 
Za njegovo brušenje je bilo potrebno 1.700 sati i 14 stručnjaka za dragulje.
 
Na aukciji je prodat i poznati dijamant "Veliki Mazaren", za 14,5 miliona dolara. Taj dijamant od 19 karata nekada je pripadao francuskim vladarima, uključujući Luja Četrnaestog i Napoleona. Dragulj, iskopan u rudnicima Golkonda u Indiji, bio je u krunama skoro svih francuskih kraljeva i careva od početka 18. veka.
 
Dijamant je dobio ime po italijanskom kardinalu i kolekcionaru dragulja Mazarenu, koji je služio na dvoru Luja 13. i Luja 14. Mazaren je posle smrti dijamant ostavio Luju 14. poznatom kao "Kralj Sunce".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti