VIDEO: Astronaut objavio prelep snimak polarne svetlosti iz svemira

Italijanski astronaut Paolo Nespoli objavio je snimak polarne svetlosti - aurore borealis, snimljen iz Međunarodne svemirske stanice.
Snimljeno je nekoliko noćnih fotografija 5. decembra, koje su kasnije spojene u kratak video.
 
Nespoli radi na Međunarodnoj svemirskoj stanici u sklopu dugotrajne misije VITA koja je u nadležnosti Italijanske svemirske agencije. 
 
Italijanski astronaut je napravio nekoliko snimaka uključujući pogled na Persijski zaliv, ali i kretanje vatrene lopte prema Zemlji.
 
Aurora ili polarna svetlost je sjaj na noćnom nebu, uglavnom vidljiv na visokim geografskim širinama. Na severu se ta pojava zove aurora borealis (severna zora), a na jugu se naziva aurora australis (južna zora).
 
Polarna svetlost obično se pojavljuje na nebu u septembru i oktobru ili u martu i aprilu.
 
  • Aurora

    29.01.2020 19:40
    Veličanstveno
    Lepo,daje čoveku uvid da ne zaboravi koliko je zaista malen i nemoćan a opet tako značajan. Amin

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.