Traži se prostor više u budućem Kreativnom omladinskom polisu

Na današnjem, drugom po redu Forumu za kulturu, na kojem je bilo reči o uređenju prostora nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", najviše se raspravljalo o tome da li je uslužnim zanatlijama mesto u budućem Kreativnom omladinskom polisu.
Traži se prostor više u budućem Kreativnom omladinskom polisu
Foto: 021.rs
Na Forumu je ponovljeno da se Kineska četvrt ne ruši i da će biti nekadašnji industrijski kompleks biti pretvoren u Kreativni omladinski polis.
 
Na javnoj raspravi koja je bila otvorena za sve građane, a u organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" i Grada Novog Sada, najviše se govorilo o tome da li bi uslužne zanatlije trebalo da budu deo budućeg kreativnog distrikta. Tražio se kriterijum kojim bi se utvrdilo kojim zanatima je mesto u Kineskoj četvrti.
 
Mogla su se čuti različita mišljenja, veliki deo prisutnih je bio za to da automehaničari i druge zanatlije, čija delatnost nema direktnu spregu sa kulturnom delatnošću, ne bi trebalo da ostanu u Kineskoj četvrti nakon njenog uređenja. Zbog toga, kako se moglo čuti na Forumu, neophodno je da se njima obezbedi novi prostor u kojem bi mogli da obavljaju svoj posao neometano. 
 
Nasuprot tome, čulo se i to da bi zanatlije, bez obzira na to da li njihova delatnost ima vezu sa kulturom ili ne, trebalo da ostanu u Kineskoj četvrti i nakon njenog uređenja. Razlog za to je to što oni svojim boravkom u ovom delu gradu predstavljaju industrijsko nasleđe četvrti i onoga što ona jeste. 
 
Sava Stefanović iz novosadskog "Pozorišta mladih" dao je predlog da zanatlije koje su trenutno u Kineskoj četvrti ostanu u njoj i dalje, ali da se obezbede uslovi da se u budućem Kreativnom omladinskom polisu više ne otvaraju radnje uslužnih delatnosti. 
 
Predstavnici udruženja iz oblasti kulture istakli su da je mnogima od njih potreban prostor u kojem mogu da rade, pa je tako predloženo i da deo prostora u kreativnom distriktu bude namenjen i za Muzej fotografije, Gradsku biblioteku, restauratore muzičkih instrumenata...
 
Takođe, još jednom je ukazano na to da je 71 odsto objekata nebezbedno, kao i da je dve trećine njih potpuno neiskorišćeno. O tome više možete čitati OVDE.
 
O ovim predlozima raspravljaće se na narednom Forumu za kulturu koji je zakazan za 31. avgusta. Forum zajednički realizuju Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".
  • samo gledam

    23.08.2017 21:18
    Prostor iznajmiti onima koji će se obavezati da NEĆE tražiti novac iz BUDŽETA ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021