Menu 021

Traži se prostor više u budućem Kreativnom omladinskom polisu

Na današnjem, drugom po redu Forumu za kulturu, na kojem je bilo reči o uređenju prostora nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", najviše se raspravljalo o tome da li je uslužnim zanatlijama mesto u budućem Kreativnom omladinskom polisu.
Novi Sad 23.08.2017. | 14:30 > 10:50
Traži se prostor više u budućem Kreativnom omladinskom polisu
Foto: 021.rs
Na Forumu je ponovljeno da se Kineska četvrt ne ruši i da će biti nekadašnji industrijski kompleks biti pretvoren u Kreativni omladinski polis.
 
Na javnoj raspravi koja je bila otvorena za sve građane, a u organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" i Grada Novog Sada, najviše se govorilo o tome da li bi uslužne zanatlije trebalo da budu deo budućeg kreativnog distrikta. Tražio se kriterijum kojim bi se utvrdilo kojim zanatima je mesto u Kineskoj četvrti.
 
Mogla su se čuti različita mišljenja, veliki deo prisutnih je bio za to da automehaničari i druge zanatlije, čija delatnost nema direktnu spregu sa kulturnom delatnošću, ne bi trebalo da ostanu u Kineskoj četvrti nakon njenog uređenja. Zbog toga, kako se moglo čuti na Forumu, neophodno je da se njima obezbedi novi prostor u kojem bi mogli da obavljaju svoj posao neometano. 
 
Nasuprot tome, čulo se i to da bi zanatlije, bez obzira na to da li njihova delatnost ima vezu sa kulturom ili ne, trebalo da ostanu u Kineskoj četvrti i nakon njenog uređenja. Razlog za to je to što oni svojim boravkom u ovom delu gradu predstavljaju industrijsko nasleđe četvrti i onoga što ona jeste. 
 
Sava Stefanović iz novosadskog "Pozorišta mladih" dao je predlog da zanatlije koje su trenutno u Kineskoj četvrti ostanu u njoj i dalje, ali da se obezbede uslovi da se u budućem Kreativnom omladinskom polisu više ne otvaraju radnje uslužnih delatnosti. 
 
Predstavnici udruženja iz oblasti kulture istakli su da je mnogima od njih potreban prostor u kojem mogu da rade, pa je tako predloženo i da deo prostora u kreativnom distriktu bude namenjen i za Muzej fotografije, Gradsku biblioteku, restauratore muzičkih instrumenata...
 
Takođe, još jednom je ukazano na to da je 71 odsto objekata nebezbedno, kao i da je dve trećine njih potpuno neiskorišćeno. O tome više možete čitati OVDE.
 
O ovim predlozima raspravljaće se na narednom Forumu za kulturu koji je zakazan za 31. avgusta. Forum zajednički realizuju Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".
Autor: Z. Strika
  • samo gledam
    23.08.2017 21:18
    Prostor iznajmiti onima koji će se obavezati da NEĆE tražiti novac iz BUDŽETA ...

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest