Kamioni Čistoće "troše" neverovatnih 1.300 litara na 100 kilometara

Kamioni novosadske "Čistoće" svetski su rekorderi po potrošnji goriva, pokazuju podaci u izveštaju o utrošku goriva za 2015. godinu.

Neverovatno zvuči podatak da je jedan kamion auto-podizač novosadske "Čistoće" na 100 kilometara potrošio 1.320 litara goriva, a drugi tek nešto manje - 1.280 litara, pokazuje izveštaj o utrošku goriva. I ostalih nekoliko desetina vozila trošila su više nego uobičajeno, ali ne kao ova dva rekordera.

Tako je jedna cisterna potrošila više od 100 litara goriva na 100 kilometara, a slično je trošilo i nekoliko čistilica i auto-podizača. Izvori "Blica" u "Čistoći" kažu da je identična potrošnja nekih kamiona nastavljena i u ovoj godini.

"To je neverovatno, krade se otvoreno. Pa ni tenk ne troši toliko. Hajde da je potrošnja 40 litara, pa da se kaže kako se kraducka, jer je i to puno. A ne više od 1.000 litara, što je bezobrazluk. Te podatke ima naša unutrašnja kontrola. Oni kao pokušavaju da spreče malverzacije, ali kad je krađa već gotova, niko ne reaguje", kaže izvor ovog lista iz "Čistoće".

On dodaje da kontrolori idu zajedno sa vozačima da toče gorivo, ali se malverzacije događaju kasnije, kada kontrolori odu i kada se gorivo izvlači iz rezervoara. Preduzeće zbog krađa godišnje gubi milione, kaže ovaj izvor.

Iz JKP "Čistoća" su samo kratko saopštili da navodi o krađama goriva "nisu tačni i da se uvidom u njihovu dokumentaciju to može i dokazati". Međutim, izveštaj Radne grupe za ispitivanje postojanja zloupotrebe službenih vozila JKP koju je formirala gradska vlast govori da je Služba za unutrašnju kontrolu "Čistoće" izračunala da je zbog zloupotrebe vozila i krađe goriva od 2010. do 2014. godine ovo preduzeće izgubilo čak 200 miliona dinara. Ova radna grupa donela je i preporuku da se "Čistoći" ukine dozvola za upotrebu službenih vozila 24 sata dnevno.

Otkriveno je i da su vozila ovog preduzeća korišćena za razvoženje građana na poslednjim izborima, ali i na izborima za mesne zajednice. Nekoliko vozila u proseku je godišnje prelazilo oko 30.000 kilometara više od dozvoljenog, a neka su dnevno prelazila 130 kilometara.

Politički prebezi

Izvori lista iz "Čistoće" tvrde da se trenutno u preduzeću dešava masovni prebeg iz jedne partije u drugu. Nekoliko desetina radnika već je prešlo iz Narodnog pokreta "Dinara-Drina-Dunav" u Srpsku naprednu stranku od kada su se ova dva koaliciona partnera razišla.

Čistoća: Navodi maliciozni

JKP "Čistoća" reagovalo je povodom teksta lista "Blic", nazvavši ga "krajnje malicioznim".
 
"Kako u voznom parku JKP 'Čistoća' Novi Sad ima i vozila starijih od 25 godina, dešavale su se situacije da se, neposredno posle sipanja goriva, kamion zbog neispravnosti vrati u krug preduzeća tj. u radionicu na popravku. Tako, na primer, posle pređenih šest kilometara koliko je udaljena pumpa, u vozilu je ostalo 100 litara goriva, a nije potrošeno. Ukoliko kamion stoji na popravci do kraja tog meseca, i uporedi se šest pređenih kilometara sa 100 nasutih litara goriva u rezervoaru, može samo da se fabrikuje statistički podatak kako je pomenuti kamion potrošio daleko više goriva nego što realno jeste. Stoga je svako ovakvo tumačenje potrošnje goriva zlonamerno i netačno", navode u preduzeću.
 
Dodaje se da je 1. novembra 2012. godine počela sa radom interna Služba unutrašnje kontrole, koja je konstatovala "evidentno manju potrošnju naftnih derivata za 30 odsto u odnosu na prethodne četiri godine".
 
"Mesečne fakture za naftne derivate u periodu 2008. - 2012. u proseku su iznosile oko 12 miliona dinara, dok u prethodne tri godine iznose oko sedam miliona. Ušteda naftnih derivata za protekle tri godine je oko dva miliona evra", zaključuju u "Čistoći".

Autor: Blic

  • Dizeldorf

    13.12.2017 12:44
    Cistilice(kamioni sa grnom) mogu realno potrositi i vise od 100l.nafte na 100 km.A vama sto sumnjate mogu samo reci nedao vam Bog da to dozivite.Neznate vi sta je snijeg,sta je voznja sa lancima,sta je grtanje
  • Sladjana

    02.09.2016 23:39
    Zasto placamo CISTOCU.??
    Umesto da nam pociste smece ,oni nas zatrpavaju. I meni se ovako desilo i nemas kome da se zalis..
    https://youtu.be/dlOCicpSI1E
  • Novosađanin

    28.03.2016 21:54
    Mašinama koje više rade u mestu nego se voze se računa i potrošnja po satu rada. Pogotovo ako je pod opterećenjem.
    Ispašće da branim nekoga ali mislim da ovde ima više mesta tužbi za klevetu.
    Ali senzacionalizam se gotovo ne primeti u svetu afera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti