Novosadski GSP gasifikuje pola voznog parka

Gradsko saobraćajno preduzeće planira da u 72 autobusa ugradi sistem koji će omogućiti da kao pogon koriste smešu eurodizela i komprimovanog prirodnog gasa (CNG).

Tender za nabavku ove opreme je raspisan pre nekoliko dana, a usledio je samo nekoliko meseci nakon što su već testirali sistem na pet autobusa.

U dokumentaciji se navodi da GSP kupuje opremu potrebnu za prepravku autobusa kako bi oni koristili smešu eurodizela i komprimovanog prirodnog gasa (CNG). Ovaj tzv "dual fuel" sistem je predviđen za sve autobuse u voznom parku koji koriste dizel motore "Volvo" i "MAN".

Procenjena vrednost ove nabavke je preko 60 miliona dinara bez PDV-a. Na tenderu koji je sproveden jesenas, posao je pripao bugarskoj firmi "Metan market" iz Sofije koja se jedina javila na tender i ponudila cenu od 4,2 miliona dinara.

Inače, GSP je pre deset godina počeo sa uvođenjem autobusa koji koriste CNG, a veći broj vozila je kupljen tek nakon 2011. godine kada je sagrađena punionica za gas u krugu gradskog prevoznika.

GSP trenutno ima 11 solo autobusa na gas, kao i šest minibuseva, uz pet nedavno prerađenih autobusa, tako da bi sa opremanjem 72 autobusa sa opremom za CNG skoro polovina voznog parka počela da koristi ovaj energent.

Korišćenje CNG-a će osim ekološke prednosti, GSP-u doneti i uštedu u troškovima za gorivo.

Autor: 021.rs

  • djole

    31.03.2016 16:09
    odlican potez jer koliko sam video na pumpama cena gasa konstatno opada, za ocekivati je da bude niza od pedeset dinara po litru.
  • stari gsp-ovac

    29.03.2016 16:05
    bravo
    Konačno da neko radi i planski i dugoročno u intereu firme i da se počinje ozbiljnije štediti! "Stojku " ili ti hejterima iz prošlih garnitura koji su za sobom ostavili samo čemer i jad bih poručio da se ugledaju malo na sadašnje rukovodstvo.
  • Ananije

    29.03.2016 15:50
    put u propast
    Ovo je jako lose , duel ful sistem.je sistem.koji se ne primenjuje za saobracaj autobuski, i niko od prevoznika ga ne primenjuje ne Ato sto su glupi vec zato sto je apsolutno neisplativo. Ovo.je prevara veka koju sprovode Arci i Pavicevic i nema nikakvog osnova nit analize koja to opravdava a pored toga nisu uradjena 5 vozila vec samo.jedno koje sada trosi vise nego dok.na njega nije bio ugradjen ovaj sistem. Zasto redakcija radija 021 ne ispita malo ovaj slucaj, zovite inzenjere Gsp oni znaju istinu al nazalost moraju da cute jer Arci seje strah pretnjama .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti