Novosađani podržavaju ograničenje upotrebe solarijuma

Nastupajuća regulativa zabrane solarijuma za maloletnike naišla je na odobravanje Novosađana, koji su jednoglasni u stavu da solarijumi svakako štete zdravlju ljudi, te da je odgovorno od države što je uvela ovo ograničenje.

Takođe ističu ujedno i zabrinutost koliko dosledno će se isto poštovati i primenjivati.

Vlasnica jednog novosadskog solarijuma za 021 je priznala da su i do sada puštali maloletnike da koriste solarijume, ali da će posle zvaničnog dokumenta to sigurno biti korigovano.

"Čekamo zvanično obaveštenje vlasti, pa ćemo videti kako će to ići, ali pretpostavljam da će morati da se priloži lična karta ko dokaz. Mi smo do sada maloletnice puštali da koriste solarijum, ali samo uz dozvolu roditelja, odnosno prisustvo jednog od roditelja. Sve u svemu, ovaj zakon je potreban i jako koristan i ne bi trebao u mnogome da utiče na naš posao", rekla je ona.

Dermatolog novosadskog Doma zdravlja, Vera Mrkajić, za 021 je istakla da je cilj lekara koji su ovu inicijativu pokrenuli bio da istaknu štetne posledice solarijuma i ograniče zloupotrebe ove sprave.

"Sve je veći broj ljudi koji obolevaju od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od melanoma, a to je samo jedna u nizu bolesti koje se javljaju kao nuspojave upotrebe solarijuma. Mi smo do sada upoznavali ljude sa štetnim efektima sunčanja, i ovog običnog a pogotovo onog u solarijumu, gde je količina štetnih čestica umnogome koncentrovanija", rekla je Mrkajić.

Pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Zoran Panajotović potvrdio je da će novim pravilnikom biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima. On najavljuje i da bi Srbija sledeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume u skladu sa preporukama Evropske unije.

Prihvatanjem inicijative dermatologa u Srbiji će od jula ove godine mlađima od 18 godina biti zabranjeno korišćenje solarijuma. Stariji od 18 godina solarijum će prema novoj regulativi moći da koriste, ali isključivo ako potpišu dokument u kojem će biti napisana obaveštenja o svim rizicima kojima se izlažu.

  • dzo

    26.05.2016 10:36
    Tjurka faktor je da fejkujesh da si bila na moru tako shto pregorish na brzinu u neispravnim solarijumima. Kancer gratis. Al mozda i nadjes decka bar za veche.
  • dzo

    26.05.2016 09:28
    čemu?
    Ako već šteti i ako je rizik kancer samo zarad privremenog bronzanog *izgleda* (o glupostima ne raspravljam), kao da bi nekome bila ugrožena ljudska prava da se ti solarijumi potpuno i zabrane. Tako se nešto opasno po život zaista i reguliše.
  • Boki

    25.05.2016 23:36
    Opet posledice umesto rešenja
    Osnova problema je da svako radi čime hoće, kupuje kućne aparate i ne menja skupe lampe i prosto dovija se na razne načine da zaradi. I to nije čudno, to je svuda tako, ali ono što je ključ problema, je - i da hoćeš, nemaš kome to da objasniš! Ne postoji regulativa, ne zna se koji aparati i koje lampe zadovoljavaju uslov da neko otvori nešto i nazove to "salonom"...! Dakle, nema kontrole! Pa i sunce je štetno, pun spektar! Solarijum zrači samo ono što utiče na potamnjenje...
    Svaki ozbiljan salon (a ima ih svega par u gradu, ima jasna upozorenja o maloletnicima i o vremenu provedenom u solarijumu odavno! A to je maksimalno 15-16 minuta, pa dan-dva pauze. Pod uslovom da su uslovi o kvalitetu opreme zadovoljeni.
    A onda je tu i drugi faktor. Nazvao bih ga NS-ćurka faktor, pošto sam radio servis elektronike tih aparata, pa u istom danu zateknem u 3 različita salona istu ćurku ili ćurana kako se po treći put dinsta... Pa kažem - Pa dobro idijote od čoveka, pa šta radiš?!?
    Set lampi koji ima određen broj sati rada (kada je pouzdan) košta oko 1500-1700 eur. Dakle ako je cena 10-12 din/minut - ne postoji teorija o zaradi! Dakle tek na oko 18-20 din/min je GOLA NULA! Računaj da ozbiljna sprava troši 13-17 kilovata na sat, skupe poslovne struje...
    I kome sad to da objasniš?
    To je tako kod nas...curi voda u kupatilu, a mi popravimo dihtung na vratima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti