Vlast obećava: Do kraja sledeće godine gotov Žeželjev most

Gradnja Žeželjevog mosta trebalo bi da bude završena do kraja sledeće godine, rečeno je tokom obilaska radova na tom mostu.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc obišle su danas radove. "Nadam se da ćemo krajem sledeće godine u prisustvu komesarke Bulc otvoriti most za železnički, a potom i za drumski saobraćaj", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je u prethodnom periodu nedostajalo više saradnje između grada, pokrajine i republike na realizaciji tog projekta, ali da je sada situacija mnogo bolja i da je komunikacija svakodnevna. Bulc je rekla da je zadovoljna slikom koju je videla na gradilištu i poručila da Evropska unija ohrabruje investicije u infrastrukturu, jer se na taj način povezuju ljudi, roba i prostor.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je rekao da je Pokrajina potpuno spremna da finansijski isprati tempo radova na izgradnji mosta i odgovori obavezama koje ima. "Izgradnja se poprilično odužila i nadam se da ćemo do kraja sledeće godine imati nov Žeželjev most koji je od izuzetnog značaja, kao i uređene pristupne saobraćajnice, što je nova faza u celom projektu koja tek treba da započne", rekao je Mirović.

Novi Žeželjev most, čiju izgradnju finansiraju EU, AP Vojvodina i Grad biće dug 474 metra, a imaće dva železnička koloseka, dve saobraćajne trake za drumski saobraćaj i dve biciklističko-pešačke staze.

Radovi na jedinom rečnom stubu novog Žeželjevog mosta ponovo su obustavljeni pre tri meseca, ovog puta zbog visokog vodostaja Dunava. Podsetimo da su po ugovoru sa konzorcijumom AZVI, potpisanim početkom 2011. godine, radovi na novom mostu trebalo da budu gotovi 2013. godine, međutim to se nije dogodilo ni tri godine kasnije.

  • Rasejani procesor

    09.09.2016 13:20
    Mi taj most uporno nazivamo Žeželjovim iako on sa pok. Žeželjom nema nikakve veze, osim što se nalazi na približnoj (ne striktno istoj) lokaciji na kojoj se nalazio i onaj ,,pravi'' Žeželjov most. Ta dva mosta jedan drugom nisu nalik ni po konstrukjsikom izgledu, ni po tehničkim rešenji,ma. U redu - onaj stari je delu građana ostao u uspomeni kao Žeželjov, međutim nemamo prava da ignorišemo stvarnog projektanta-konstruktora (čije ime, nažalost, i ne znamo, niti se trudimo da ga saznamo). Da je pokojni akademik Žeželj živ, on niopšo ne bi dozvolio da se novi most zove po njemu, tj. po konstruktoru nekadašnjeg mosta. Logično i kolegijalno bi insistirao da se uvaži ime i prezime stvarnog kostruktora. Žeželja možemo zadržati u sećanju tako što ćemo u blizini izgrađenog ,mesta podići, na primer, Žeželjovu bistu, sa odgovarajućim tekstualnim podacima, i tako i Žeželja i raniji most, sačuvati od zaborava. Mostu se može dati i neko prigodno ime. Ako ćemo se za**bavati (a mi smo poznat narod po toj disciplini) most možemo, na primer, nazvati ''NATO-Miloševićev most''. Ta dva subjekta su vredno i neunorno, pa i složno, poradili na njegovom rušenju.
  • Zezelj se prevrce

    07.09.2016 11:55
    Turci za 3 godine napravili jos jedan most preko Bosfora sa DESET TRAKA I PRUGOM mi nismo u stanju ovo S***e od sprdacine koju zovu mostom
    Eto ti aVucicu zakiti se sa svojim Milosem i mostom
  • CK

    07.09.2016 10:21
    Buka
    Nadam se da 'novi most' neće proizvoditi buku kao stari. Da li je neko od nadležnih merio buku u okolini?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti