Buka u Novom Sadu svuda veća od dozvoljene

Izuzev na Telepu na svim ostalim lokacijama u Novom Sadu gde se meri nivo buke tokom dana i noći zabeležena su prekorečenja dozvoljenog nivoa buke.
Buka u Novom Sadu svuda veća od dozvoljene
Foto: 021.rs

Podaci koje je firma koja radi merenja nedavno podnela Upravi za zaštitu životne sredine na osnovu jednogodišnjeg izveštaja za period od jula 2016. godine do juna 2017. godine, pokazuju da je osnovni uzrok buke u gradu saobraćaj. 

U Novom Sadu se merenja obavljaju na osam lokacija i to u Hajduk Veljkovoj ulici - kod Sportskog centra Sajmište, Osnovne škole "Jovan Dučić" u Petrovaradinu, vrtića "Guliver" na Novom naselju, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Vršačkoj 28 na Telepu, kod Banovine, u Zmaj Jovinoj ulici 3 (terasa Nezavisnog društva novinara Vojvodine), u Partizanskoj ulici 37 i ispod zgrade Informatike u Univerzitetskom kampusu. Na svim ovim mestima se skoro konstantno beleže prekoračenja dozvoljenog nivoa buke na osnovu ranije određenih akustičnih zona

Tako je u Hajduk Veljkovoj prosečna buka od 53 do 63 decibela, što je konstantno više od dozvoljenog nivoa za dan i noć, 50 decibela odnosno 40 decibela. Skoro istovetni podaci su i za merno mesto kod škole u Petrovaradinu i kod zgrade Informatike, a kod vrtića na Novom naselju je načelno malo tiše samo zato što se tu kao dnevni i noćni dozvoljeni nivo buke uzima granica od 55 i 45 decibela.

Telep, odnosno Vršačka 28 je prema podacima merenja za godinu dana jedino mesto gde je nivo buke u dozvoljenim granicama od 65 decibela po danu i 55 deibela noću, ali su i tu merenja pokazala da je nivo buke od 46 do 56 decibela.

Kod Banovine je nivo buke u granicama dozvoljenog od 65 decibela danju, mada merenja pokazuju da je to tačno ispod granice, dok se noću stalno prelazi granica od dozvoljenih 55 decibela. U Zmaj Jovinoj ulici su isti granični parametri kao kod Banovine, ali kako nema nikavog saobraćaja, nivo buke se skoro nikad ne prekoračuje iako je noću povremeno preko 55 decibela. To se može objasniti samo bukom iz ugostiteljskih objekata.

Merno mesto u Partizanskoj ulici pokazuje da je ovo i dalje najbučnija ulica u Novom Sadu, i u njoj je čak i tokom noći nivo buke do 60 decibela.

U izveštaju o buci se tako konstatuje da se na osnovu analize pozitivnih odstupanja indikatora zaključuje "da na većem broju mernih mesta nivo buke prelazi dopuštene granične vrednosti za pretpostavljenu akustičku zonu kojoj to merno mesto pripada kako za noć tako i za dan i veče." Kaže se i da su ti podaci konstantni, bez obzira na period u mesecu.

Analiza je pokazala i da na određenom broju mernih mesta broj stanovnika ugroženog bukom premašuje 40 odsto, što je uslovljeno dominantnim uticajem drumskog i uopšte saobraćaja kao izvorom buke. Stanovništo je najviše ugroženo na kod Banovine i u Partizanskoj.

U zaključku izveštaja se konstatuje i da je potrebno preduzeti mere kako bi se smanjio nivo buke koji potiče prvenstveno od saobraćaja, a detaljne predloge mera možete videti u galeriji.

  • Jeremija

    23.09.2017 23:35
    buka
    nikada niste merili nivo buke narkrsnici Preradovicevoj - Reljkovic
    to je katastrof
  • Predlog

    22.09.2017 20:18
    I auta i manje buke
    Smanjite poreze na elektricna vozila, uvedite elektricne autobuse, uvedite sistem kap-po-kap na bulevarima za zalivanje, postavite asfalt koji manje bruji, popravite biciklisticke staze, vodite kampanje za cescu voznju bicikla, postavite bukobrane na periferiji grada, zaustavljajte i kaznjavajte vozila koja su bucna, hapsite korumpirane radnike u agencijama za tehnicki pregled koji izdaju lazna uverenja.... Inace, ovo nije moja struka...
  • G

    22.09.2017 16:28
    @Lalosh238 - u pravu ste, sram bilo hitnu pomoć što žuri da nekom spase život pa vas probudi. Iako se slažem da ništa nije kao pre, pre svega jer nijedan grad na planeti Zemlji nije zarobljen u vremenu pa da se decenijama nikako ne menja, apsurdno je i komično da se žalite kako je bilo nekada, tj. za buku na raskrsnici optužujete "štrajkače i demonstrante", a da ni ne znate koje se ulice na toj raskrsnici ukrštaju. Ne postoji, gospodine, "raskrsnica Rumenačke i NS Sajma".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti