Besplatna kontrola vozila pred zimu samo na jednom mestu u Novom Sadu

Do 30. novembra Novosađani samo na jednom mestu u gradu mogu da besplatno prekontrolišu svoje vozilo pred predstojeću zimsku sezonu.
Besplatna kontrola vozila pred zimu samo na jednom mestu u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Ovu pogodnost mogu dobiti u Tehničkom pregledu "Auto-tehnika" (Stevana Mokranjca 1), a kako za 021 kaže vlasnica Gordana Drageljević, akcija obuhvata kompletnu kontrolu vozila, ali i proveru dubine šare pneumatika, kao i kontrolu temperature smrzavanja antifriza.

Podsetimo, svi vozači su u obavezi da od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Zimske gume moraju imati dubinu šare od najmanje 4 mm.

- Treba znati da ukoliko dođe do udesa, a na putu su bili zimski uslovi, osiguravajuće kuće neće nadonaditi štetu ako vozilo nije imalo zimsku opremu. Tačnije, tražiće refundaciju troškova za isplaćenu odštetu trećem licu - navodi Gordana Drageljević.

Inače, do 1. aprila su obavezni i lanci za točkove, ali samo van naseljenog mesta i moraju da se montiraju na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

Iako kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, korišćenje zimskih guma je poželjno pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju daleko kraći zaustavni put prilikom kočenja. Takođe, njihovom upotrebom štedi se i gorivo tokom zimskog perioda.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara. Ako vozač izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti