Ko sve zagađuje vazduh u Novom Sadu?

Značajan ekološki problem Novog Sada i okoline predstavlja zagađenje vazduha zbog industrijskih postrojenja, ali i saobraćaja.
Ko sve zagađuje vazduh u Novom Sadu?
Foto: 021.rs
Vazduh u Novom Sadu tokom 2015. godine bio je označen kao vazduh druge kategorije, odnosno bio je umereno zagađen. Prema poslednjim objavljenim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u 2016. godini Novosađani su udisali vazduh prve kategorije, što znači da je vazduh čist ili neznatno zagađen. Prema istom izvoru, vazduh prve kategorije udisaćete se i u Pančevu, Boru i Nišu. 
 
Autori Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Novog Sada od 2018. do 2022. godine mapirali su zagađivače u najvećem vojvođanskom gradu. Tako se kao stacionirani izvori zagađenja navode Novosadska toplana, Termoelektrana-Toplana "Novi Sad", mlekara "Imlek", mesne industrije "Neoplanta" i "Matijević", kao i Rafinerija "Novi Sad".
 
Od mobilnih zagađivača izdvajaju se samo Gradsko saobraćajno preduzeće i ukupni saobraćaj u gradu. U strategiji se kao jedan od zagađivača vazduha u Novom Sadu navodi i beočinska fabrika cementa "Lafarž", jer je zagađenje sa azot dioksidom iz te fabrike prisutno pri zapadnom vetru. Ipak, ono ne može da prekorači granične vrednosti zagađenja na mernim mestima u gradu.
 
"Promenljivost kvaliteta vazduha u Novom Sadu može se posmatrati kroz relativno mali broj validnih podataka sa mernih mesta, ali i velikog uticaja glavnih zagađivača. Novi Sad je ipak u prednosti u odnosu na gradove u kotlinama jer je u ravnici i ima prisutnu dobru ružu vetrova", navodi se.
 
Kao mere sprečavanja zagađenja vazduha ubrajaju se ozelenjavanja, poštovanje zakona, praćenje aerozagađenja, ali i modernizacija procesa proizvodnje velikih zagađivača.
 
Kada je u pitanju kvalitet vode, navodi se da je ona u preko 95 odsto uzoraka ispravna i da nema nikakvih opasnosti po zdravlje građana. 
 
Zemljište, s druge strane, zadovoljava potrebe poljoprivredne proizvodnje. Ono što zabrinjava je veoma nizak sadržaj humusa, a potencijalni uzroci pogoršanja kvaliteta zemljišta nalaze se u nekontrolisanoj i neodgovarajućoj primeni veštačkih đubriva, ali i u nedovoljnoj kontroli vode za navodnjavanje.
 
Poslednjih meseci u Srbiji sve je aktuelnije pitanje otrovnog otpada, pre svega zbog nelegalnog skladištenja. Podsetimo da je jedna od najvećih skrivenih deponija toksičnog otpada otkrivena upravo u Novom Sadu. Krajem januara na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad otkriveno je oko 1.500 tona otrovnog otpada, o čemu možete da čitate OVDE.
 
  • hmm

    23.03.2018 17:16
    zagađuju automobili
  • Jedna reč

    23.03.2018 06:01
    Možda
    Dr Dabiću, u poslednjoj rečenici, reč možda, je suvišna.
  • Dr.Dabić

    22.03.2018 20:14
    Šta reći
    @smenski rad
    Druže okani se teorije zavere i malo koristi svoj mozak. Zbog tebe i takvih, kao i zbog mog kuma koji je isti kao ti sam teleskopom posmatrao avione tokom celog dana. To što sam video su obični putnički avioni, čak se vidi i logo kompanije. Na određenoj visini i gustini vazduha beli trag je proizvod sagorevanja goriva. Koliko mlaznih motora toliko tragova ali to se sa zemlje vidi ko jedan. Nije me mrzelo da na lap-topu direktno pratim letove istih aviona i proverim njihove putanje u realnom vremenu. Sajt se zove flight radar. E sad jedino ako u trovanje Srba nisu umešani Lufthansa,viz,Turkish,Air France...Što je najgore moj kum veruje da nas Amerikanci zrače sa harpom a završio fakultet,inženjer,privatna firma...A možda i sa mnom nešto nije uredu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti