Ugrožena poslednja kotobanja u širem centru Novog Sada

Urbanistički plan dela Rotkvarije, koji predviđa da se u delu Kisačke podignu šestospratnice, stavljen je na javni uvid.
Ugrožena poslednja kotobanja u širem centru Novog Sada
Foto: 021.rs

Kako se navodi u Planu detaljne regulacije prostora za višeporodično stanovanje i parkovske površine "Rotkvarija", u delu Kisačke ulice, od Bulevara kralja Petra I do ulice Berislava Berića, postojeće kuće će zameniti petospratnice sa potkrovljem, odnosno šestospratnice, čija prizemlja će biti poslovni prostori, dok će se na spratovima nalaziti stanovi.

Ovaj plan obuhvata blok oivičen ulicama Kisačkom, Berislava Berića, Kraljevića Marka i Bulevarom kralja Petra I, ali ne i deo bloka gde sada Galens zida devetospratnice u okviru tzv. "Kraljevskog parka".

Šestospratnice koje će biti izgrađene na Bulevaru kralja Petra I u skladu su sa nekoliko već postojećih zgrada, od kojih su neke i nelegalno sagrađene do te visine, dok će na samom uglu ulica Kraljevića Marka i Berislava Berića biti podignute trospratnice. Doduše, urbanisti su odlučili da u ovom bloku ostane park sa crkvama, u koji se ulazi iz ulice Berislava Berića. Podsetimo da je park inicijalno trebalo da bude znatno veći i da ima turistički sadržaj među kojima bi trščare u Kraljevića Marka bile glavna atrakcija, međutim trščare su srušene, i sada na tom mestu privatni investitor diže devetospratnice.

Dodajmo i da će ovim dizanjem spratnosti u Kisačkoj, odnosno rušenjem kuća i izgradnjom zgrada, biti srušena i  poslednja kotobanja u širem centru grada, a koja se nalazi u Kisačkoj 41.


Plan je na javnom uvidu do 25. maja i nacrt se može pogledati u mesnim zajednicama "Sava Kovačević" i "Prva vojvođanska brigada" pošto MZ "Žitni trg" trenutno ne radi. Takođe, svi zainteresovano plan mogu pogledati i u prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3 i na sajtu ovog preduzeća. Prigovori se podnose Gradskoj upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

  • Паор

    19.05.2018 10:24
    Жалосно
    Тршчаре су уништили сами власниц у периду о 1996. године (када су биле у добром стању) до 2004. године (када веше нису могле да се попоправљају).

    Зашто их град није откупио од власника у том периоду и санирао, тј. конзервирао?
    Тада су "случајно" ДС и ЛСВ владале овим нашим градом.
  • Kaćanka

    19.05.2018 08:47
    Prvo treba znati šta znači naselje GRAD....kome je do Čardaka iliti Kotobanja pun ih je evo Kac a verujem i druge selendre sa sve propratnim mirisima pa izvolte evo kod mene u dvorište....utisak je potpun sa punim svinjcem ispod
  • Erdogan

    19.05.2018 01:18
    Çardak
    Kod nas u Turskoj to se zove çardak!

    Čardak je turcizam brćo Srbi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti