Tender za prodaju Luke Novi Sad u septembru

Tender za privatizaciju Luke Novi Sad trebalo bi da bude objavljen u septembru, a za tu luku su zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.
Tender za prodaju Luke Novi Sad u septembru
Foto: Dragan Perišić
Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države.
 
"Završavamo rad na imovinskom stanju Luke Novi Sad. Da bi se sprovela privatizacija neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura - kranovi, zgrade, magacini i slično", rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.
 
Privatizacijom će, kako je kazao, biti obezbeđeno više od 15 miliona evra investicionog ulaganja u razvoj Luke: izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije. To će ubrzati njen rad, jer Luka trenutno ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.
 
"Zastarela mehanizacija, neefikasnost i sporost luke je nešto što je trenutno 'ubija' na tržištu. I privatizacija i novi investicioni kapital treba da omoguće brži razvoj luke", napominje Kovačević.
 
Sproveden je, dodaje, postupak izdvajanja dela imovine i prenos na Republiku Srbiju i trenutno se završava privatizaciona dokumentacija.
 
"Očekujemo da ćemo u septembru imati raspisan tender za privatizaciju, odnosno izbor lučkog operatera. Imamo ogroman interes za tu luku i to najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa", kazao je on.
 
Neke od tih kompanija su, prema njegovim rečima, Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona. Takođe, veliki broj drugih poznatih kompanija je već poslao pismo o namerama.
  • milos

    27.08.2018 11:20
    galens
    Pa vec je prodata luka odavno gelensu haha koje gluposti
  • Doca

    26.08.2018 20:23
    DOKTOR
    Joj majko što me nisi rodila da budem doktor, samo dok se Luka ne proda.
  • Lala

    26.08.2018 20:15
    SVAŠTA
    Evo prilike za najbogatije rukovodioce Luke da se dodatno obogate.
    Biće i za Beograd!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti