FOTO: Seča stabala na Limanu i Podbari

Radnici Gradskog zelenila posekli su danas, 24. oktobra, više stabala u Ulici Narodnog fronta, kao i jedno drvo u Ulici Đorđa Rajkovića kod Svilare.

Ovo je izazvalo negativne komentare Novosađana na društvenim mrežama, a u Zelenilu za 021.rs navode da se radi o zameni starih i oštećenih stabala. Objašnjavaju da je u toku realizacija projekta "Očuvanje i unapređenje zelenila ulice Narodnog fronta“, koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

- Glavno drveće u ovoj ulici je srebrnolisni javor koji je posađen pre više decenija. Ovu vrstu karakteriše brz rast, ali i krtost grana i kratak životni vek. Zbog toga su 2014. godine zamenjena najugroženija stabla. Projektom koji se trenutno izvodi predviđeno je obnavljanje drvoreda i zamena stabala koja su u međuvremenu devastirana. Takođe, u delu zelenih površina između zgrada i trotoara prisutno je zelenilo koje je posađeno nakon izgradnje tih zgrada i staro je više decenija. Zbog toga je neophodno zameniti ugrožene primerke - kažu u Zelenilu i dodaju da je predviđena sadnja 85 stabala (glog, divlji kesten, koprivić, piramidalni jasen, sorbus, lipa, vrba), kao i orezivanje 117 stabala.



Povodom seče stabla u Đorđa Rajkovića, u Gradskom zelenilu za 021.rs kažu da je to urađeno u sklopu uređenja zelenila u ovoj ulici, a projekat takođe finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

- Mnogobrojna stabla u ovoj ulici oštećeni su prilikom izgradnje objekata i potrebna je njihova zamena. Konkretno, ovaj projekat obuhvata uklanjanje tri stabla, ali i sadnju 55 novih stabala piramidalnog jasena i ukrasne trešnje, kao i 152 sadnice ukrasnog šiblja - navode u ovom javnom preduzeću.

Nadležni u Zelenilu kažu i da će u Đorđa Rajkovića biti rekonstruisan i travnjak površine 547 kvadratnih metara.

  • Logi

    27.10.2018 00:42
    motorno uređenje zelenila
    Komunikacija poput ove: "Zašto sečete drveće po gradu?" - "Radimo na uređenju zelenila" se u stranoj literaturi zove "dodging". Neki bi to preveli kao obmana ili izbegavanje odgovora. Dok nam javno preduzeće prodaje priču kako seče drveće na Ribarcu za drvnu industriju, mi se pitamo zašto to ne čini na "plantažama" drveća koje se sadi u te svrhe. To je kao kada bi se zlatar popeo na crkvu i skidao pozlatu sa krsta da bi napravio prsten. Dodging je raširen u praksi i normalna pojava, ali kad počne da vređa inteligenciju on mutira. Postaje nešto drugo. Uvreda i ponižavanje. Prošao sam večeras delom ulice Narodnog fronta gde su posekli drveće. Bile su to zdrave, velike krošnje. Da ne bi sve ostalo u etru, jednog dana se nadam da će svi potpisi na nalozima za seču biti revidirani i da će se utvrditi prekršajna, krivična i građanska odgovornost tamo gde postoji. Od pisanija vajde nema.
  • Prekardašilić

    25.10.2018 12:47
    Vadimo trun dok nam deblo viri
    Pišite malo o nelegalnoj seči drveta pored Dunava, i na Fruškoj g. Ko to kontroliše, ko odgovara i ko sankcioniše?
    Čitave šume nam nestaju, a vi se uhvatilu za dva drveta u gradu...Daj prvo ove velike grešnike, pa ćemo lako ove male...
  • Djura

    25.10.2018 09:53
    Obratite paznju na Bul. Vojvode Stepe gde su na prolece posekli drvored radi "unapredjenja zelenila" (najludji razlog u istoriji). Znate sta je sada tamo? Nista! Naravno da nisu nista zasadili.

    Zatim obratite paznju na Bul. Mihajla Pupina, potez od podzemnog do raskrsice sa Banovinom. To je recimo divan primer gde godinama "unapredjuju" zelenilo. Tamo moze bukvalno da se vidi sav jad i beda gradskog zelenila. Dva-tri stara stabla, nekoliko novijih koja se suse ili su vec potpuno osusena pre godinu i vise dana ali i dalje stoje, kao i prazna mesta za stabla koja su posecena pre nekoliko godina i na njihovom mestu nema, zamislite, opet nista! Pratio sam dobro kako se nizu proleca i jeseni i kako ne sade nista na tim praznim mestima i onda naprasno odluce da je najveci prioritet izaci i poseci nesto novo nego zasaditi na tim mestima gde su propustili vec nekoliko prilika (citaj godina) da nesto zasade. Pa ko jos moze da veruje da tamo ima nekih strucnjaka?!

    Preporucujem vam da procitate ovaj tekst, u slucaju da mislite da je sve u vasoj glavi i da je sve to normalno...
    http://voice.org.rs/voice-novi-sad-grad-koji-ostaje-bez-zelenila/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti