Ponovo raste prosečna plata u Novom Sadu

Plate u Novom Sadu ponovo su porasle u simboličnom iznosu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za avgust.
Ponovo raste prosečna plata u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Novosađani su u avgustu zarađivali u proseku 75.835 dinara bruto, odnosno 54.753 dinara bez poreza i doprinosa. Ovo je rast od oko 700 dinara u odnosu na jul i poslednje objavljene podatke. 
 
U Vojvodini je prosečna zarada iznosila 47.118 dinara bez poreza i doprinosa. Najnižu platu imali su stanovnici Bača, u proseku 38.403 dinara. Najviše su zaradili Novosađani.
 
Najniža zarada u Vojvodini ipak je najbliža realnoj, medijalnoj zaradi u Srbiji, koja je u avgustu iznosila 39.000 dinara. To znači da je polovina ukupno zaposlenih građana zaradila do ovog iznosa.
 
Zaposleni u javnom sektoru zaradili su više od zaposlenih kod privatnika. U zdravstvu su plate jedva 50.000 dinara u proseku, dok su u javnim državnim preduzećima prosečne plate skoro 70.000 dinara. 
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • PERICA####

    26.10.2018 10:19
    ZATO TUČA,OKO PILETINE...
    A,još kada otvore TITANK kod SPENSA!!!
  • cokolino

    25.10.2018 21:09
    Naprednjacima stalno rastu plate. Nista novo.
  • youco

    25.10.2018 20:10
    Cini mi se da cemo sa ovakvim rastom plate uskoro prestici Svajcarsku .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti