Spomenik "Porodica" nakon skoro pola veka prvi put ide na popravku

Spomenik "Porodica", rad Jovana Soldatovića, biće u petak, 2. novembra uklonjen sa Keja žrtava racije i odnet na popravku.
Spomenik "Porodica" nakon skoro pola veka prvi put ide na popravku
Foto: 021.rs

Spomenik će po prvi put od 1971. godine kada je postavljen biti ozbiljnije saniran, tako da će po prvi put posle 47 godina Kej biti nekoliko nedelja bez spomenika.

Radove će uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i saglasnost naslednika Jovana Soldatovića, izvesti firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 2,4 miliona dinara.

Glavni radovi predviđaju izradu novog postamenta spomenika i dela noge najveće figure.

Podsetimo da kompleks posvećen žrtvama Novosadske racije iz januara 1942. godine pored spomenika "Porodica" čini i 78 bronzanih tabli koje su tu postavljene 1992. godine. Na 66 tabli se nalaze imena žrtava, dok se na na četiri, od kojih su tri na srpskom, a jedna na hebrejskom jeziku, nalaze osnovne informacije o Raciji. Između ploča sa tekstom se nalaze četiri ploče sa Davidovom zvezdom, dve sa krstom i jedna sa ocilom. Tokom godina su pojedine ploče ukradene ili uništene i Grad je u više navrata platio njihovu popravku ili izradu kopija.

Ovo je prvi put da se popravlja sam spomenik "Porodica".

Rok za izvođenje radova je 55 dana, odnosno najkasnije do 24. decembra sve mora biti završeno.

  • Drndara

    01.11.2018 20:57
    @Kokakole
    Baš tako.
  • Liman

    01.11.2018 17:46
    Dobro je da su se setili, treba celo nase drustvo da ide na jednu generalnu popravku..
  • Kokakole

    01.11.2018 16:36
    Super su stavili one poljske vecee tamo odmah ispod spomenika. Da pokažemo kolika smo stoka. Nemoj rešavati problem buke na keju, već ga produbi. Neka ljudi šoraju ispod jednog lepog spomenika koji simbolizuje tužan period. Da ne patetišem. Ok je imati poljake, pritera ljude, nema tu šta, samo je problem gde ćeš ga staviti. Zdrav razum nalaže da ne staviš na spomenik kulture, nekom ispod prozora itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti