VIDEO: Srbija poražena od Austrije, protiv Gruzije za Mundijal

Fudbaleri Srbije izgubili su od Austrije rezultatom 3:2 u 9. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, čime nisu iskoristili prvu priliku za direktan plasman na šampionat u Rusiji.
Prvi poraz u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine Srbija je doživela na meču na kom je mogla da izbori direktan plasman na šampionat. Srbija je povela, ali je Austrija, kojoj ova utakmica nije imala takmičarski karakter, preokrenula rezultat u svoju korist.
 
U odnosu na prethodne utakmice u kvalifikacijama, današnja igra fudbalera Srbije bila je bleda, a rezultat je u nekoliko navrata spašao golman Vladimir Stojković. Golove za Srbiju su dali Luka Milivojević i Nemanja Matić, dok su se Burgštaler, Arnautović i Šaub upisali u listu strelaca za domaćina.
 
Novu šansu da plasman na šampionat u Rusiji, srpski fudbaleri će imati u ponedeljak, 9. oktobra, kada će igrati protiv Gruzije, koja je izgubila od Velsa. I pored poraza Srbija i dalje ostaje na čelu grupe D sa 18 bodova, ali su joj za petama Vels i Irska, kojima beži za jedan, odnosno dva boda.
 
Na sreću po reprezentaciju Srbije, u poslednjem kolu će se sastati Irci i Velšani, pa je jedna od te dve ekipe neće ići na prvenstvo. Fudbaleri Srbije će dočekati Gruzijce koji se trenutno nalaze na pretposlednjem mestu u grupi. Srbija je njih savladala u martu ove godine, kada je slavila sa 3:1. 
 
Tok meča
 
Iako oslabljena za čak osam igrača, Austrija je bila ta koja je imala inicijativu tokom meča. Lopta je bila kod njih u nogama, pa su imali i prvu priliku već u sedmom minutu meča. Kajnc se našao praktično sam pred Stojkovićem, ali je golman Srbije odlično odreagovao i loptu izbacio u korner. 
 
Veliku podršku reprezentacija Srbije imala je na tribinama. Procene su da je na Ernst Hapel Stadionu u Beču bilo oko 20.000 srpskih navijača. Njihovo slavlje usledilo je u 11. minutu meča, kada je Mijat Gaćinović poveo kontranapad. Lopta je stigla do Kolarova koji ju je plasirao na deo terena gde nije bilo reprezentativaca Srbije. Međutim, odbija se do Luke Milivojevića koji je udarcem sa 20-ak metara šalje u nebranjeni deo gola austrijskog čuvara. 
 
 
Slavoljub Muslin odlučio se da mu u odbrani budu iskusni Nastasić, Mitrović i Ivanović. Ipak, od samog starta bilo je primetno da upravo u tom delu postave postoji rupa. Austrija je stvarala prilike, a svakog puta je pretila sve više. Konačno u 25. minutu utakmice, nakon dugog pasa Dansa, lopta je stigla do Burgštalera koji je imao dovoljno vremena da se namesti i savlada Stojkovića. 
 
Fudbalerima Srbije bilo je potrebno dosta vremena da ponovo stvore pravu priliku. Nakon faula nad Milivojevićem u 34. minutu, loptu je centrirao Kolarov. Najviši u skoku bio je kapiten Branislav Ivanović, bespomoćan je bio Lindner, ali je lopta ipak pogodila prečku. 
 
Srbija je ponovo imala odličnu priliku u 40. minutu, kada sjajnu fintu pravi Dušan Tadić, šalje loptu u okvir gola. Na visini zadatka se pokazao Lindner koji je zaustavio ovaj udarac.
 
Mnogo oštrije su igrali su izabranici Marsela Kolera, koji su u prvom poluvremenu zaradili dva žuta kartona. Takođe, lopta je u većem delu prvog poluvremena bila u njihovom posedu. 
 
 
U drugo poluvreme obe ekipe su ušle mirnije. Igralo se uglavnom na sredini terenu, pa prave uzbuđenja nije bilo sve do 57. minuta kada se pred Stojkovićem našao Arnautović, kojeg je odlično proigrao Kajnc. Ipak, grešku koju je napravila poslednja linija srpskog tima, još jednom je ispravio golman Partizana.
 
Iako su Austrijanci bili ti za koje ova utakmica nije imala takmičarski značaj, oni su ipak igrali mnogo žustrije od reprezentativaca Srbije. Jednu od šansi imali su i u 63. minutu meča, kada su sa 18 metara šutirali u gornji desni ugao. Igrači Srbije nisu ni pokušali da blokiraju udarac, pa je sve ponovo bilo na Stojkoviću koji je paradom sačuvao mrežu.
 
Uzaludni su bili apeli Slavoljuba Muslina da igrači Srbije izađu iz defanzive i prenesu loptu na protivničku polovinu. Napadali su Austrijanci, a srpski tim je kaznio Marko Arnautović u 76. minutu meča, nakon odličnog ubačaja Burgštalera. Arnautović nije proslavio ovaj gol, koji mu je bio prvi još od marta ove godine.
 
Posle drugog gola domaćina probudili su se reprezentativci Srbije. Najpre je usledila akcija u 82. minutu, u šesnaestercu se našao Mitrović, ali je Lindner odbranio njegov udarac i izbacio loptu u korner. Nakon ubačaja iz ugla, najviši je bio Mitrović, a lopta je stigla do Nemanje Matića koji je zabio gol za izjadnačenje.
 
Međutim, nije dugo trajalo slavlje Srba. U poslednjem minutu meču prilika za Austriju, Šaub, koji je ušao u drugom poluvremenu, ubacio ju je u šesnaesterac, a tamo se našao Arnautović. On loptu nije dotakao, ali  je napravio varku, pa je ona ušla u gol.
 
Reprezentacija Srbije propustila je u poslednjih sedam godina tri velika takmičenja, dva evropska i jedno svetsko prvenstvo. Novu priliku da se taj niz zaustavi, te da se direktno plasiraju na Mundijal u Rusiji, izabranici Slavoljuba Muslina imaće u ponedeljak, 9. oktobra, kada će dočekati Gruziju.
  • Mikula

    07.10.2017 12:19
    Beč
    Mi sad iz Beča, ko je bio i gledao ovu sramotu naseg fudbala, na zalost pred punim stadionom u gostima!
    S obzirom da situacija nije sjajna sto je veceras dokazano i Milinkovic-Savica i Mirka Ivanica pod hitno pozvati u reprezentaciju. To sto se niko nije ocesao o njihove transfere (Zvezda ili Partizan) ne znaci da mozemo bez njih.
    Izjava selektora u Kuriru da je on vise puta govorio da je Austrija dobar tim, narodksi receno znaci: us.o sam se pa se sad razmazujem....
    SRAMOTA.
    Dosli ljudi iz Nisa, Kragujevca, putovali 8-9 sati, Madjari nas drzali 1.5 sati na granici i na sve to mi odigramo kao .....
  • Горан

    07.10.2017 09:28
    Само једно
    О жару и жељи српских фудбалера довољно говори податак да у најважнијој утакмици квалификација ни један играч српске репрезентације није добио ни један жути картон!!!! Аустријанци, који су раније испали и нису имали никакву шансу за пролаз, добили су 5 жутих картона!!! Паметном доста!!!
  • Zivan

    07.10.2017 08:21
    Čak i slabi fudbaleri Austrije bili bolji od srpskih kilonja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.