Zašto srećni parovi varaju jedni druge

Ester Perel je ekspertkinja na polju muško-ženskih odnosa i veza i poteklih 10 godina je širom sveta radila sa parovima čiji je odnos, prema njenim rečima, bio razbijen na sitne deliće zbog preljube.

Reč preljuba ili neverstvo, kaže Perel, mogu da znače toliko različitih stvari.

“Ta definicija stalno mora da se nadgrađuje. Seksualne poruke, gledanje pornića, tajna aktivnost na aplikacijama za upoznavanje. Kako ne postoji konsenzus oko toga šta treba da uđe u definiciju preljube, procene variraju veoma, od 26 do 75 odsto”, smatra Perelova.

Ona misli da se prevara ne vrti samo oko seksa. “Suprotno od onoga što možda mislite, prevare se ne tiču toliko seksa koliko želje. Želje za pažnjom, želje da se osećate posebnim, želje da se osećate važnim. Sama struktura prevare - činjenica da nikad ne možete da imate svog ljubavnika - tera vas da ga želite još više”, tvrdi Perelova.

Ona kaže da se razlozi zbog kojih ljudi varaju danas razlikuju od onih u prošlosti.

“Nikad ovako nismo bili skloni lutanju, i to ne zato što danas imamo neke nove želje, već što živimo u eri u kojoj osećamo da je naše pravo da pokušavamo da te želje ostvarimo. Zato što živimo u kuluturi u kojoj mislimo da zaslužujemo da budemo srećni”, kaže Perelova.

Ova ekspertkinja za veze dodaje da kad supružnik prevari svog partnera, to je do osobe koja vara, a ne onoga ko je prevaren. “Kad tražimo pogled neke druge osobe, ne okrećemo se nužno samo od našeg partnera nego i od osobe kakva smo postali. I nije toliko stvar u tome da tražimo drugu osobu koliko tražimo drugog sebe”, zaključak je Perelove.

Autor: 24sata

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.