Brada je simbol dominacije nad drugim muškarcima

U čemu leži poenta nošenja brada sa evolutivnog aspekta? Deca, žene i većina muškaraca deluje savršeno dobro i bez njih. U čemu je onda tajna koju dele bradati muškarci?

Ova tajna je dovoljno skrivena da je čak ni ljubitelji brada često ne razumeju do kraja ili je jednostavno nisu ni svesni. Na prvi pogled, vrlo je jednostavno pretpostaviti kako je reč o skretanju pažnje suprotnog pola, ali poslednja istraživanja kažu kako to nije slučaj.

Ustvari, brada ima koren u želji za pažnjom suprotnog pola, ali ne kao poruka ženama. Brada je, piše BBC, zapravo poruka drugim muškarcima.

Ženska pažnja se, uprkos uvreženom mišljenju, ne zadržava previše na neobrijanom licu. Da, ono svakako određenom broju žena deluje privlačnije od čisto obrijanog, ali taj procenat je nedovoljan kako bi se zaključilo da muškarci puštaju bradu zbog ženskih pogleda.

Istraživači zato predlažu kako je posredi sekundarni tip seksualne selekcije. Naime, kako bi se uspešno razmnožavali, životinjama, uključujući čoveka, često nije dovoljno da budu samo privlačni suprotnom polu – mora postojati nadmetanje među pripadnicima vlastitog pola.

Poslednja istraživanja objavljena u listu "Oxford Journals" sugerišu da i žene i muškarci duboki glas i bradu smatraju simbolom snage i agresivnosti. Dakle, nije reč o nužnoj privlačnosti koliko o dominaciji nad drugim muškarcima.

Da bi lakše shvatili, sličan scenario postoji i među ženama, a to je nošenje šminke. Iako dobra šminka ne znači nužno i privlačniju ženu, šminku percipiraju druge žene koje istu često shvataju kao izraz dominacije među pripadnicama vlastitog pola.

Autor: 021

  • Šarlo

    20.04.2016 12:02
    Čiča
    Ex@ Čile nije bio po gradovima kao Joška.
  • brada:)

    20.04.2016 11:51
    hm
    ma sve je ovo sprdnja,bradu nosim jednog jedinog razloga ne volim da se brijem jer me mrzi.
  • Terješkova

    20.04.2016 11:36
    @ex chapman
    Ne mora da znači, Čiču su sklonili sa 53 godine, Valter je duže živeo a bio je i Predsednik države! Bila bi grehota da nije imao toliko žena koliko se tvrdi. Predsednik je predsednik!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.