Vrućina izaziva svrab

Pojačano znojenje tokom letnjih meseci predstavlja veliki problem svima.
Osim neugodnog mirisa koji mogu da izazovu nakupljene bakterije, kod nekih osoba znoj može da dovede i do pojave osipa na koži, takozvane milijarije.
 
Glavni krivac za pojavu promena na koži su gljivice koje su stalni stanovnici kože, i koje usled preteranog znojenja počinju da se množe više nego što bi trebalo. Doktorka Dragica Marković, dermatolog u Kliničko-bolničkom centru "Zemun", objašnjava da se osip najčešće javlja na licu, koži vrata, ispod pazuha i na prevojima grudnog koša.
 
"On nastaje zbog zastoja znoja u ekrinim žlezdama čiji su izvodni kanali zatvoreni rožastim slojem kože koji upija znoj. Ovo dovodi do prskanja izvodnih kanala znojnih žlezda, usled čega dolazi do vidljivih promena na koži. Milijarija ima tri osnovna oblika: prvi je pojava providnih mehurića koji podsećaju na kapljice vode, drugi se manifestuje nastankom sitnih crvenih promena na koži, a treći oblik je promena boje kože i plikovi koji uzrokuju svrab", kaže dr Marković.
 
Neprijatni simptomi i svrab se mogu ublažiti češćim tuširanjem hladnom vodom, a da bi se tegobe lakše podnele, važno je što više vremena provoditi u zatvorenim i hladnim prostorijama dok se osip ne povuče.
 
"Za lečenje se koristi lokalna terapija losionima i miksturama sa cinkom koji pomaže da se promene osuše. Kako bismo sprečili pojavu osipa važno je utvrditi uzrok pojačanog znojenja i otkloniti ga",  savetuje dr Dragica Marković.
 
Tegobe uzrokovane pojačanim znojenjem obično traju od tri do četiri dana, a u njihovom otklanjanju mogu da pomognu i lanolinske kreme, kao i losioni na bazi mentola koji smiruju kožu. Ukoliko osip ne nestaje nakon nekoliko dana, i dođe do njegovog širenja, povišene temperature, pojave limfnih čvorova, bola i oticanja mesta koje je on zahvatio, neophodno je odmah se obratiti lekaru, jer je ovo znak da je došlo do razvoja infekcije na koži.
 
Kako bismo izbegli pojavu milijarije, bitno je da nosimo adekvatnu odeću, održavamo kožu suvom i hladnom, kao i da vodimo računa o redovonoj higijeni tela. Lekari savetuju korišćenje antiperspiranata koji sprečavaju znojenje, kao i izbegavanje krema i losiona koji mogu da iritiraju kožu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".