Ulični prodavac brze hrane dobio Mišelin zvezdicu

Čan Hon Meng, ulični prodavac hrane iz Singapura, dobio je Mišelin zvezdicu za kvalitet.
Njegova tezga zove se "Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle" i to je prvi ulični štand sa hranom koji je dobio ovo prestižno priznanje. Glavni kuvar sprema i prodaje piletinu po pristupačnoj ceni – oko 1.50 dolara po tanjiru.
 
Čan je počeo da radi kada je imao 16 godina, prestao je da ide u školu i odlučio da postane glavni kuvar. Skroman je i samouk. Odrastao je na farmi u Maleziji i tamo zavoleo hranu. U Singapur je došao osamdesetih, a svoju čuvenu piletinu u sosu od soje naučio je da kuva kod jednog kuvara u Hong Kongu, kojem odaje počast imenom štanda.
 
Štand u kineskoj četvrti otvorio je 2009. godine. Redovi su počeli da se stvaraju od prvih dana, jer Čanova hrana daleko odskače u masi uličnih prodavaca u kineskoj četvrti, a jednako je jeftina. Priprema kod Čan Hon Menga počinje pre zore i traje pet sati. Piletina, pirinač i svinjetina pažljivo se obrađuju i kad se štand otvori u 10 ujutro, idućih deset do dvanaest sati "neprekidno izbacuje fenomenalna jela", piše sajt Plavakamenica.hr.
 
Sada služi preko 150 porcija pilećeg rižota dnevno. Mušterije su spremne da čekaju i više od tri sata da bi probale njegova ukusna jela. Jedini je prodavac u ulici odeven u belu kuvarsku uniformu, ponosan na svoju profesiju.
 
Mišelin je u obrazloženju objavio da je to znak priznanja raznolikosti singapurske kulture hrane, ali njihova odluka bi mogla da ima šire značenje.
 
Osim Čana, jednu zvezdicu dobio je i popularni štand "Hill Street Tai Hwa Pork Noodles" koji neprekidno radi od tridesetih godina prošlog veka, trenutno na lokaciji u prometnom Kraford Lejnu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".