Kako da uklonite fleke sa stolnjaka

Praznici su vreme kada se na našoj trpezi nađe svašta.

Od mesa, preko sarme i podvarka, do raznoraznih salata i kolača. Međutim, neretko nam ručak "presedne", jer prilikom raščišćavanja stola shvatimo da smo isflekali omiljeni stolnjak. Razloga za brigu nema. Sve fleke se mogu ukloniti, treba samo znati kako.

Masne fleke

Fleke od ulja ili masti treba ukloniti što pre. Svežu fleku pospite talkom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Potom talk otresite i čistom četkom isčetkajte umrljano mesto. Ukoliko u kući nemate talk poslužiće vam i čisto brašno. Nakon toga, stolnjak ubacite u veš mašinu i operete.

Crno vino

Da, fleke od crnog vina mogu biti prava muka, ali i za njih postoji rešenje! Najvažnije je samo da brzo reagujete. Biće vam potrebni: belo vino, so, soda bikarbona, talk i provrela voda.

Prvi korak je da gazom ili starom krpom pritiskate fleku da upijete višak tečnosti. Potom fleku natopite belim vinom i ponovo pritiskajte deo tkanine da pokupite višak. Fleka bi ubrzo trebalo da počne da nestaje. Ukoliko ovaj trik nije uspeo, probajte sledeće: Na fleku pospite so ili sodu bikarbonu, pa bebi puder (talk) i ostavite da stoji neko vreme. So ili soda će izvući boju, a puder je upiti. Uflekani deo potom isperite u ključaloj vodi, a potom operate u mašini.

Pivo

Dok je još sveža, fleku od piva “napadnite” rastvorom kuhinje soli i vode. U rakijsku čašicu vode sipajte dve kašičice soli i istrljajte fleku. U većini slučajeva pomažu i deterdžent i voda.

Sosevi

Ovakve fleke efikasno otklanjaju ultra-gelovi za čišćenje. Naravno, obavezno pročitajte uputstvo svakog hemijskog sredstva pre nego što ga nanesete na fleku, kako ne biste oštetili tkaninu.

Čokolada

Skoreli deo fleke ostružite, a potom fleku operite rastvorom tople vode i deterdženta za sudove.

Teme

fleke

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin