VIDEO: Psiholog objasnio gde odlazi sve vaše slobodno vreme

Ako imate osećaj da nemate dovoljno vremena za sebe, to je zato što ga zaista nemate, ističe psiholog Adam Alter sa Univerziteta u Njujorku.

Alter je na TED konferenciji prikazao tri grafikona na kojima se poredi kako smo u proseku vreme provodili 2007, 2015. godine i kako ga provodimo danas.

Tamno plavom bojom označeno je koliko u proseku spavamo, svetlijom plavom koliko radimo i koliko vremena provedemo na putu do posla i nazad, najsvetlija plava odnosi se na kućne poslove i druge životne obaveze, dok preostale boje predstavljaju slobodno vreme.

Crvena boja označava vreme provedeno pred ekranom, dok se bela i žuta boja odnose na druge aktivnosti, one koje zaista predstavljaju ‘vreme za sebe’.

Nije teško zaključiti da je vreme koje smo ranije provodili koristeći elektronske uređaje sačinjavalo otprilike destinu našeg slobodnog vremena, dok danas provodimo gotovo sve svoje slobodno vreme ispred ekrana. Alter ističe da toga najčešće nismo ni svesni jer elektronski uređaju ne daju nikakvo upozorenje kojim nas obaveštavaju da bi trebalo da se odmaknemo od ekrana i radimo nešto drugo.

Dok smo ranije čitali, uvek bismo došli do nekog prirodnog kraja, poput kraja poglavlja u knjizi ili poslednje stranice u novinama. Sada se, međutim, stranice i vesti nastavljaju unedogled.

Psiholog je istakao da suviše vremena pred ekranom može postepeno da dovede do osećaja izolacije, i savetovao da se ograniči upotreba elektronskih uređaja ukoliko dođe do toga, prenosi Independent.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin