Kada bi dete trebalo da počne da puzi?

Većina dece nauči da puzi u uzrastu između sedam i 10 meseci.

Ako vaše dete provodi puno vremena na podu postavljeno na stomak, možda će ovu veštinu savladati i ranije. Neka deca preskoče fazu puzanja i odmah prohodaju. Nemojte paničariti jer vaše dete ne puzi s 10 meseci, najvažnije je da je ostatak njegovog razvoja u skladu s uzrastom.

Neka deca ne puze, ali ipak nađu način da se kreću po podu tako što se rukama odguruju dok sede na podu ili klize na stomaku. Vaša beba će se možda u početku kretati unazad ili u stranu dok ne shvati kako da se kreće napred.  

Kako bi vaše dete počelo da puzi treba prvo da bude u stanju da rukama podupire gornji deo tela i ima razvijene mišiće nogu i leđa. Vreme koje provodi na stomaku pomaže vašoj bebi da ojača te mišiće. Svaki put kada drži glavu uspravno kako bi pogledalo oko sebe ili se odigne rukama, jača svoje mišiće. Deca koja ne provode dovoljno vremena na stomaku mogu kasniti u okretanju sa stomaka na leđa, puzanju i hodanju.
 
Pre nego što počnu da puze, deca nauče da se ljuljaju napred-nazad. Možete vidjti svoje dete kako se za vreme igranja na stomaku odigne na "sve četiri" i počne se ljuljati napred-nazad. To je dobar znak da će dete uskoro propuzati. S vremenom će otkriti da može koristiti impuls ljuljanja kako bi se pomaklo prema napred.  

Jednom kada nauči da puzi, pripazite, jer će dete hteti da istražuje po kući. Pre nego što ga pustite u avanturu proverite da li na podu postoji opasnost da proguta neki predmet ili da se povredi. Nekad opasnost ne vidite sve dok se i vi ne spustite na kolena i ne pogledate oko sebe.
 
Saveti kako da pomognete detetu da nauči da puzi
 
Pobrinite se da dete provodi dovoljno vremena na podu. Vaše dete ne može naučiti da puzi ako ga sve vreme držite na rukama ili u njihalici.
 
Kada je dete na podu pomozite mu da ustane na sve četiri. Možete postaviti zamotani peškir ili ćebence ispod njegovog stomaka kao potporu. Rukama podupirite dete i pomozite mu da se ljulja napred-nazad. Ljuljanje će mu pomoći da nauči da održava ravnotežu i prebaci težinu s jedne ruke na drugu. Ravnoteža i snaga u gornjem delu tela ključne su za puzanje.
 
Uzmite peškir i postavite ga ispod detetovog stomaka. Lagano podignite krajeve peškira ka gore. Tako ćete pomoći detetu da se postavi na sve četiri. Pustite ga da tako ostane i vežba održavanje na rukama. Kada dovoljno ojača i stekne ravnotežu, peškir možete koristiti kao potporu u njegovim pokušajima puzanja.
 
Kad je dete usavršilo ljuljanje na sve četiri pokažite mu igračku. Neka bude zanimljiva kako bi je dete poželelo tako što će jednu ruku podići od poda i pomeriti se ka napred da uhvati igračku.
 
Ne razviju se sva deca u isto vreme. S navršenih godinu dana dete bi već trebalo da razvije neki oblik kretanja. Ako vaše dete nije shvatilo koordinaciju pokreta ruku i nogu kako bi se kretalo po podu do uzrasta od godinu dana, obratite se doktoru. Kontaktirajte doktora i ako primetite da koristi samo jednu stranu tela ili da duže vreme vuče jednu stranu tela dok puzi.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom