Kako izabrati pravi sport za dete?

U septembru, sem škole, počinju i razne vanškolske aktivnosti. Pred roditeljima i decom je dilema - koji sport je najbolji i kada je najbolje da se krene sa njim.

"Plivanje nije preterano interesantan sport koji može da vas zabavi sam, ali može da vas natera da se sami sa sobom izborite za neke vrednosti. Motivacija je da osećaju da kroz trening napreduju sve više i više", kaže Matije Koprivica iz plivačkog kluba "Partizan".

Iako na gimnastiku deca mogu već od četvrte godine, višestruka šampionka ritmičke gimnastike Milena Reljin kaže da se granica za prvi čas spustila i u drugim sportovima. Ipak, na roditeljima je da procene kada je vreme.

"Zavisi od deteta, ne treba nikoga ni podstrekivati da po svaku cenu dolazi na treninge ako detetu to ne prija, ne treba ni odustajati, ali mislim da treba napraviti pauzu jer već za šest meseci, godinu dana - to je potpuno drugačiji pristup", navodi Milena Reljin za RTS.

Roditelje brine šta ako dete želi da odustane već na prvom treningu. "Treba deci dati mogućnost raznovrsnosti izbora i da se upozna sa što više sportova. Možda neće taj prvi sport biti ono što mu odgovara", kaže Reljin.

Šampionski rezultati su poželjni, ali ne i jedini cilj treninga. Naročito ne rekreativnih. Prema rečima Ivane Orlicki, školskog psihologa, dete najpre uči da poštuje pravila, da poštuje autoritet, protivnika, čitav niz ličnih veština, postavljanje ciljeva, kao i istrajavanje u tim ciljevima.

Stručnjaci predlažu uz što više besplatnih programa i profesore fizičkog već u prvom razredu. Brže i lakše bi deci približili sport i prepoznali šta kome prija.

  • Papagaj

    17.09.2016 07:23
    Tito
    Za ove sve koji drče na to što se naplaćuje trenažni i takmičarski proces u klubovima da preporučimo da traže Tita.
    Kako samo ne drče na strahotu što se svaki odlazak kod lekara privatnika plaća i to malo više nego mesečna članarina u sportskom klubu? Kako se ne pitaju zašto su ortodontska pomagala, proteze,zubne toliko skupe,svaka popravka karijesa se plaća u iznosu mesečne sportske članarine, zašto imaju izvršitelje zbog nemogućnosti plaćanja komunalnih usluga i koji će ih šutnuti sa sve dečicom iz stana? Zašto se plaćaju privatni časovi matematike, stranog jezika...? A oni udaraju po sportu.Račun pokazuje da je mesečni iznos članarine u sportskim klubovima na nivou dva dvočasa iz stranog jezika.Uz to klubovi su sportska udruženja koja su registrovana u APR i imaju sve obaveze kao i svaka firma.Imaju troškove prema granskim savezima a verovatno ovi dušebrižnici zaboravljaju pošto su termini u salama a i da treneri žive od svog rada, odnosno zarade.Ne, treneri treba besplatno da čuvaju i edukuju decu tih roditelja koji u većini imaju za cigarete (u mesečnom iznosu većem od iznosa članarine), piće u kafiću i vozikanje udobnim automobilima.
  • Mama

    04.09.2016 19:39
    Milentije
    Nema besplatnog sporta ni u školi.Tamo se sale za fizičko iznajmljuju privatnim klubovima.Za decu se bavljenje sportom SVUDA PLAĆA.
    Na časovima fizičkog ne rade ništa.Polovina sedi po klupama jer nije ponela opremu, jedan deo dece ne može da optrči ni jedan krug oko igrališta, a ostatak dece koji trenira neki sport po klubovima za svoju dušu igra fudbal , košarku ili odbojku.
    Naravno svi iz fizičkog - dobiju zakllučene obe petice, da im se ne kvari prosek.
    Tako da se ne sekirate. Biće vaše dete vukovac iako ne zna ni loptu da drži u rukama, a kolut napred i nazad su mu misaona imenica.
  • mile

    04.09.2016 18:05
    Probao sam dete da upisem na odbojku I badminton I rekli su da nemaju termina ili da ne otvaraju nove grupe.I tu treba imati veze.Zato prolazimo kako prolazimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom