Zbog čega Šveđani najčešće usvajaju decu iz Srbije?

Strani državljani su u poslednjih 10 godina usvojili 111 mališana iz Srbije, dok su u isto vreme domaći parovi zbrinuli skoro 1.300 devojčica i dečaka.

Nije slučajno što je petogodišnjeg dečaka iz Zrenjanina, čiji je slučaj potresao javnost, zbrinula porodica iz Švedske. Upravo iz ove zemlje dolazi najviše parova koji u Srbiji traže način da postanu roditelji.

Po zvaničnim podacima, koji su dostavljeni iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, od 2006. u Švedskoj je dom našlo 60 dece iz Srbije. Nije ni čudo, s obzirom na to da već 15 godina u Srbiji na usvajanjima radi najveća švedska agencija.

- Šveđani ovde imaju dobru logističku podršku u vidu stalnog predstavnika i sudskog tumača. To je prva od tri agencije koje postoje u Švedskoj, najveća je i najefikasnija - kažu u Ministarstvu.

Neznatno manji broj usvajanja u Srbiji imaju američki državljani. U poslednjih deset godina, 51 dete sa novim roditeljima otišlo je u SAD, a tolika brojnost takođe se objašnjava radom agencije iz Amerike, koja je jedna od najorganizovanijih u toj državi. Koliko su Amerikanci zainteresovani za usvajanje u Srbiji pokazuje i to što je čak 10 tamošnjih agencija od ukupno 250 podnelo zahtev da se registruje u našoj zemlji.

- Samo je jedna mogla da obezbedi porodice za usvajanje dece sa smetnjama u razvoju - navode za Blic u nadležnom ministarstvu.

Osim iz Švedske i Amerike, decu usvajaju i parovi iz Kanade, ali reč je o daleko manjem broju. Od 2006. u tu zemlju otišlo je osmoro mališana. U Srbiji su decu usvajali Slovenci, Švajcarci, Britanci, pa čak i Hrvati.

Zvanično, decu u našoj zemlji mogu zbrinuti strani državljani samo ukoliko se za godinu dana njima ne nađu usvojitelji iz Srbije i ukoliko je nadležni ministar dao dozvolu za to. U praksi, na listi dece koja nađu dom van Srbije nalaze se oni koji imaju teže zdravstvene probleme, hendikepe i razvojno zaostajanje. To su osobine koje su, kako tvrde u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, često nepoželjne za domaće usvojitelje.

  • Kristina

    21.09.2023 20:04
    Tina
    Dobar dan svim imam jedno pitanje ja sam iz srbije trentno zivim u fracuskij ja imam 2 sina centar za socijlni rad uzi mi decu dok sam bila malo letno lice potpisala nista nisam otisla sam kod lekara decu sam ostavila na cuvanje dok se nevratim nisam znala gde mi se deca nalaze 10 godine decu mi ukrali dok nisam bila pristna nit sam potpisala nisam sala svoju decu da sam saznala pre 2 godine da su mi deca usvoijena u sveckoj stupila sam sa eecom u kontakt nesto nalo neznaju srpski preko poroke ijudi kojji su ih usvoijeli nisu ijubasni htela sam da posaijem deci paket nece da mi dozvole nit da ih vidjam neznam kome da se obratim i sta da uradim nema ko da mi pomoge dal imam prava da vratim svoiju decu
  • Rusofil_IQ0

    01.10.2016 03:29
    @bebane

    Sto se besan, jel si ti jedan od onih sto stancejes decu kako bi dobio 300e od socijale da imas za pivu a zena za frizeraj???

    I treba da idu u bolje zemlje sa boljim ljudima nego ovde da trunu sa takvima ko ti!!
  • mala iz ćoška

    30.09.2016 23:06
    Da li grešim...
    ali nigde u članku nisam pročitala da li neko prati kako su ta usvojena deca po svetu? Nadam se da su sva deca otišla na bolje !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom