Stručnjaci: Deca piju previše mleka

Dajući im previše mleka, roditelji u Velikoj Britaniji podstiču gojaznost kod svoje dece, upozoravaju stručnjaci.

Zapanjujućih 99,9 procenata mališana, uzrasta ispod dve godine, unosi u svoj organizam previše proteina, gotovo tri puta više nego što je potrebno, pokazuje najveća do sada rađena studija o dečjoj ishrani, prenosi portal Yu mama.

Takođe, dve trećine dece, starosti do dve godine, unosi više kalorija od preporučene doze, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.

Mališani dnevno unose 40 grama proteina, što je tri puta više nego što im je potrebno, dok istovremeno unose duplo manje vlakana nego što je preporučeno – samo osam grama.

Stručnjaci upozoravaju da je ishrana u najranijim godinama izuzetno bitna i da određuje kakvo će zdravlje biti u budućnosti. Ukoliko je osoba bila gojazna u detinjstvu, velika je verovatnoća da će biti i kada odraste.

Petina dece ima prekomernu težinu do sedme godine, a trećina njih do završetka osnovne škole.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta Oksford i Brisel smatraju da je unos proteina toliko visok pre svega zato što roditelji deci daju previše mleka, jogurta i drugih mlečnih proizvoda.

Oni ističu da detetu, kada pređe na čvrstu ishranu, ne bi trebalo davati previše kravljeg mleka ili mlečne formule. Britanski Nacionalni zavod za zdravlje savetuje da najmlađima ne bi trebalo davati više od 600ml mleka dnevno.

U istraživanju, čiji rezultati su objavljeni u Britanskom žurnalu ishrane, učestvovalo je 2.336 mališana.

  • Novosadista

    20.10.2016 02:35
    E moji vegani
    Samo sam vas cekao. Idem da popijem sad solju mleka, u vase zdravlje. Aj ziveli
  • xangy

    19.10.2016 16:38
    Resenje
    Pravo stanje stvari jeste da su najveće svetske mlekare priznale da se i najobičnije mleko bilo u kesi, flaši, tetrapaku dodatno zaslađuje, jer je naučno dokazano da šećer stvara toliku zavisnost i pojačava potrošnju u ovom slučaju mleka, a u određenoj meri ne moraju ni da navode da su dodali na etiketi, deklaraciji. To je pravo stanje stvari.
  • Orwell Vegan

    19.10.2016 13:38
    Meso i mleko
    Ovo je blizu prave istine o mleku. Istina je da se mleko ne sme piti, osim od svoje majke. A kod nas su pustili na trziste mleko sa vocnim sokom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom