Prva banka mleka osnovana još 1909. u Beču

Prva banka majčinog mleka osnovana je 1909. godine u Beču.
Ova institucija se bavi prikupljanjem, ispitivanjem, obradom, čuvanjem i distribucijom majčinog mleka. Ono se koristi za potrebe bolesnih, prevremeno rođenih i novorođenih beba u slučajevima kada je lekar prepisao ovakvu ishranu. 
 
Svaka dojilja može da donira višak mleka. Banka preuzima mleko kod dojilja kući. Sterilne flašice i informativni materijal o higijenskim smernicama se stavljaju na raspolaganje. Mleko se mikrobiološki testira, ispituje i pasterizuje. Na osnovu preporuke lekara može se dobiti po ceni od 7,28 evra po litru. Preporuka lekara se dobija u sledećim slučajevima: prevremeno rođene bebe, bolesne bebe, alergija na kravlje mleko, alergija na određene namirnice, deca sa oslabljenim imunim sistemom i trojke i više beba. Majčino mleko se prepisuje i u slučaju da majka boluje od dijabetesa, mora da ostane na bolničkom lečenju ili prima terapiju lekovima.
 
Mnogobrojna medicinska istraživanja jasno potvrđuju prednost majčinog mleka za ishranu beba u prvim mesecima života u odnosu na druge vrste ishrana. Majčino mleko je upravo zbog imunološke nerazvijenosti beba optimalna ishrana. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom