Kako davanje novogodišnjih poklona utiče na decu

Roditelji vole da daju poklone deci za vreme praznika, ali šta se dešava kada im daju više nego što je potrebno?

Kada deci dajete više nego što bi trebalo ona postaju razmažena i nezahvalna, i nikada posle toga ne budu zadovoljna ma koliko im davali. Pre nego što obaspete dete poklonima, razmotrite sledeće stavke koje ukazuju zašto to ne bi trebalo da radite.

1. Previše poklona povećava destruktivno ponašanje

Deca koja dobijaju puno poklona postaju pohlepna za vreme praznika i trpe negativne socijalne i emocionalne posledice koje se nastavljaju i kasnije u životu. Na osnovu istraživanja, takva deca kada odrastu sklonija su dugovanju, kockanju i opsesivnom šopingu. Naravno da otvaranje poklona proizvodi eksploziju sreće, ali imajte na umu da ta sreća prolazi brzo, i deca postaju brzo gladna za još poklona.

2. Previše poklona smanjuje samopouzdanje

Sticanje samopoštovanja i samopouzdanja ima korene u osećanju identiteta a ne u dobijanju materijalnih stvari.

Višak poklona ne znači i više samopoštovanja. Istraživanja su pokazala da ne postoji povezanost između materijalnog bogatstva i samopouzdanja ili sreće. U stvari, deca koja imaju manje materijalnih stvari ali pozitivniju vezu sa roditeljima, na testovima samopouzdanja imaju viskoke skorove. Takva deca imaju i manje problema u ponašanju.

3. Previše poklona krade deci trajnu sreću

Istraživanjima je dokazano da ljudi više daju na značaju poklonima koje im kupuju drugi nego što daju na značaju onima koje kupuju za same sebe. Deca koja vrednuju pregršt primljenih poklona, kad odrastu postaju egocentrična i imaju manjak empatije.

Ono što je zanimljivo jeste to da obično deca koja su nemirna dobijaju više poklona od dece koja su mirnije prirode. Roditelji prave grešku misleći da će ih više poklona smiriti, a time zapravo hrane takvo ponašanje.

Kako bi rešili ovaj problem roditelji mogu koristiti sledeće savete:

- Smanjite broj poklona.
- Neka pokloni imaju emocionalnu vrednost više nego materijalnu.
- Nagrađujte za vreme praznika dobro ponašanje vaše dece tokom godine i naglasite šta su sve dobro uradili protekle godine.
- Naučite decu radosti davanja, ohrabrite ih da i oni kupe poklon nekome.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.