Roditelji u Rusiji mogu da premlate svoje dete jednom godišnje

Ruski parlament je na putu da usvoji zakon prema kojem porodično nasilje više neće biti krivično, već prekršajno delo.
Zakon je u sredu prošao prvo čitanje u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. Ukupno 368 poslanika je glasalo za, jedna osoba je bila protiv, a jedna uzdržana.
 
Prema predloženom zakonu, optužba za "nasilje u porodici", koja je trenutno krivično delo postaće prekršajno delo za koje će kazna biti manja nego do sada. Prekršilac će biti kažnjen novčano, društveno korisnim radom ili kraćim periodom provedenim u zatvoru.
 
Nasilje u porodici će ipak moći da bude okarakterisano kao krivično delo ukoliko se ponovi dva ili više puta u toku jedne godine. Konzervativna političarka Jelena Mizulina je rekla da su u Rusiji "odnosi roditelja i dece zasnovani na autoritetu roditeljske moći". "Zakoni treba da podržavaju porodičnu tradiciju", izjavila je Mizulina, koja je prethodno progurala zakon protiv "gej propagande".
 
Ona kaže da je neophodno promeniti ovaj zakon u skladu sa ostalim optužbama za napad. Rusija je ranije već dekriminalizovala fizičke napade koji ne dovode do teže telesne povrede.
 
"Ukoliko udarite svoje neposlušno dete, biće vam zaprećena kazna do dve godine (u zatvoru). Ali ukoliko vaš sused udari vaše dete, sve će se završiti prekršajnom kaznom. Koliko će još porodica trošiti policisjke resurse dok Duma raspravlja o izmenama. Ima oko 20 miliona porodica sa decom u Ruskoj federaciji. Svi su oni u opasnosti", napisala je ona na Tviteru.
 
Kritičari zakona su pokrenuli peticiju koju je već potpisalo više od 174.000 hiljade ljudi. "Svakih 12 minuta u Rusiji neko prebije člana svoje porodice", rekla je Alena Popova, koja je pokrenula peticiju protiv zakona.
  • Mislilac

    13.01.2017 08:20
    Šamar
    Kao klinac od 3,5 godine dobio sam šamar, jer sam sa nekim mangupima presovao eksere na pruzi i ceo dan nisu roditelji mogli da me pronađu. To je bio prvi i jedini šamar (batine) i bio je dovoljan za sva vremena.
  • Roditelj

    13.01.2017 07:32
    Kod ove teme se najčešće brkaju pojmovi! Vrlo dobro se može napraviti razlika između nasilja nad decom i vaspitne mere. Ćuška po guzi otvorenom šakom nikako ne može biti nasilje nad detetom! Zato što se sve više propagira liberalni način vaspitavanja, roditelji gube autoritet. Nastavnici već odavno nemaju mehanizme da "ukrote" vaše prinčeve i princeze.... Zato imamo nasilnike po ulicama, kojima više ne može niko ništa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom