Decu treba podmititi da jedu povrće?

Kako naterati dete da jede povrće? To je pitanje koje proganja većinu roditelja.
Dok jedni koriste taktiku skrivanja komadića povrća u jelu, drugi ne dozvoljavaju deci da ustanu od stola dok ne pojedu sve s tanjira. Jedno istraživanje je potvrdilo da je delotvrono i podmićivanje dece novcem.
 
Radi se o tome da roditelji stavljaju novac deci na bankovni račun kao nagradu za pojedeno povrće. Američko istraživanje koje je sprovedeno prošle godine je pokazalo da deca nastavljaju da jedu povrće i dva meseca nakon što se podsticaji u novcu prekinu. Deca koja su duže dobijala novac u zamenu za povrće imaju više šansi da nastave da ga jedu i bez plaćanja, pokazala je studija. 
 
Osnovna ideja je da deca koja imaju kognitivne sposobnosti da razumeju ovakav vid razmene, nauče da jedu zdravu hranu, ali i shvate vrednosti novca. Nakon nekog vremena oni će nastaviti da jedu povrće, ali ne zbog nagrade nego jer će steći naviku. Međutim, ovakav način "saradnje" između roditelja i dece nije održiv na duži period i može imati kontraindikacije. Isti slučaj je i ako detetu obećate neograničene količine dezerta ukoliko pojede povrće. Naime, dete bi moglo da počne da misli da je povrće ustvari jako loše čim za njega dobija neku vrstu nagrade. 
 
Bez obzira na rezultate studije, stručnjaci ističu da sklonost prema hrani počinje da se formira već u materici i da su prvi meseci bebinog života ključni za razvoj prehrambenih navika. Povrće mora biti često nuđeno i roditelji ne treba da odustaju ukoliko ga dete odbija jer neka će ga deca prihvatiti tek nakon što im 15 puta bude ponuđeno. 
 
Takođe, važno je da što češće imate porodične obroke jer deca koja jedu sa svojom porodicom jedu više povrća. Osim toga, često kopiraju ponašanje odraslih zbog čega bi trebalo što češće da poslužujete i konzumirate povrće.
  • Lešojed

    31.01.2017 20:17
    @Veganka: Imaš ti dece? Hoćeš imati? Hoće sisati ili ćeš im davati sojino mleko?

    A što se povrća tiče to je do okruženja gde dete raste. Moje dete jede sve što jedemo i mi jer sedi sa nama za stolom i svi zajedno ručamo. Neke stvari voli više a neke manje ali sve jede...
  • mila

    31.01.2017 11:59
    deca nisu problem
    Problem je u tome sto im se cim se predje sa kasica na redovnu hranu daju grickalice, slatkisi i druga hrana sa pojacivacima ukusa, i onda deca naravno kad okuse nesto lepse, ili kao sto smo svi-postanu zavisnici od secera, nece da jedu ono sto im vise nije tako zanimljivo. Sve zavisi od roditelja. Takodje, jedna hrana se treba dati par puta detetu, sa blagim varijacijama jer na primer mozda dete ne voli premasno, ili zaprsku ili neki zacin koji ide u to jelo po obicaju. Treba se potruditi oko deteta, upoznati ga i sve ce biti u redu. :)
  • Veganka

    31.01.2017 10:44
    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A
    Deca vole povrće. Problem je sa decom lešojeda koji ihi hrane začinjenim mesom, pa deca zavvole ukus začina, jer meso samo po sebi nema nikakav ukus niti je čovek u stanju da ga jede sirovo a da se ne razboli jer nije u stanju da svari bakterije i parazite koji žive u životinjama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.