Bebe već u stomaku razlikuju jezike

Nerođene bebe već u materici mogu prepoznati jezik koji znaju i jezik koji ne znaju.
Do tog otkrića došli su naučnici sa Univerziteta u Kanzasu koji su istraživali ovaj fenomen na bazi dva jezika, japanskog i engleskog, a otkriće je tim veće jer se radi o bebama koje su još uvek u materici. 
 
Slični rezultati, to da bebe uočavaju razliku između dva jezika, otkriveni su i pre, ali na bebama koje su rođene pa je ovaj podatak ustvari fascinantan. 
 
Mamama, odnosno bebama u stomaku, naučnici su puštali audio snimke na japanskom i već poznatom, maternjem engleskom (istraživanje je rađeno u Americi) pa su istraživači osluškivali ritam njihovih srca. 
 
U istraživanju je učestvovalo 24 beba, odnosno mama, i sve su bebe dovele do istog zaključka. Kada su im puštali snimke na japanskom, ritam srca je bio neujednačen, "kao da su bebe bile zbunjene i pokušavale da shvate", dok su, kad su im puštali snimke na maternjem, poznatom jeziku, imale ujednačen ritam srca. 
 
"To je stvarno fascinantno otkriće", pohvalio se autor istraživanja Utako Minai, koji je zaključio da je to nešto što do sada nismo znali i da je očito da bebe već u stomaku počinju da stiču prva saznanja o jeziku i govoru".  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom