Kako su stari Grci i Egipćani radili test na trudnoću

Prvi zapisi o testovima na trudnoću datiraju iz perioda starog Egipta.
Kako su stari Grci i Egipćani radili test na trudnoću
Foto: Pixabay

Žena koja je sumnjala da je trudna, urinirala bi u posudu u koju bi stavila ječam i pšenicu. Ukoliko bi seme nakon nekoliko dana proklijalo, to je ukazivalo na trudnoću.

Ovom metodom je čak određivan i pol deteta. Ako bi proklijao samo ječam, tada je žena nosila ćerkicu, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti sina. Ova vrsta testa na trudnoću bila je tačna u 70 odsto slučajeva.

Moderni naučnici odlučili su da malo bliže prouče ovu metodu, pa su 1963. godine laboratorijskim testiranjem došli do zaključka da je seme verovatno klijalo zbog povišenog nivoa estrogena, koji podstiče rast.

Međutim, deo testiranja koji se odnosi na pol deteta nisu znali da objasne, odnosno nisu potvrdili da je to zaista uverljiv dokaz.

Dok su stari Egipćani bili sasvim zadovoljni svojom metodom, stari Grci imali su svoju. Tadašnji lekari su savetovali ženama koje nisu sigurne da li su trudne, da u vaginu stave komad luka i drže ga tokom noći. Ako bi sledećeg jutra dah žene mirisao na luk, to je bio znak da nema trudnoće.

Ova čudna metoda zasnivala se na ideji da je ženska utroba otvorena i da bi miris luka kao kroz tunel došao do usta žene. U slučaju trudnoće, materica bi bila zatvorena, a time i taj tunel.

  • небитно

    05.09.2017 14:43
    ''... i da bi miris luka kao kroz tunel došao do usta žene.''

    Хм, по овоме би и жена кроз уста па надоле могла остати гравидна, што баш неме везе са анатомијом...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom