Gledanje bebe u oči sinhronizuje moždane talase

Kada dođe do interakcije između roditelja i bebe, dolazi do sinhronizacije rada srca i emocija. Međutim, do sada je malo bilo poznato da li je dolazilo do sinhronizacije rada mozga i koje su eventualne posledice toga.
Gledanje bebe u oči sinhronizuje moždane talase
Foto: Pixabay
Istraživači sa Kembridža su sproveli studiju kako bi ispitali povezanost delova mozga kada roditelj komunicira sa bebom, prenosi "Science Daily".
 
Ranije je utvrđeno da kada dve odrasle osobe vode razgovor, komunikacija je uspešnija ukoliko su njihovi moždani talasi sinhronizovani.
 
Naučnici su pratili moždane vijuge 36 beba i pomoću elektroda merili moždane reakcije i aktivnosti na prisustvo i prizor odraslih osoba i njihovih roditelja.
 
Zaključak do koga su došli je pokazao da su moždani talasi kod beba najviše sinhronizovani kada im se sretne pogled sa odraslom osobom, dok je najjači signal registrovan kada je roditelj bebu gledao direktno u oči.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom