Dete rođeno četiri godine nakon smrti roditelja

Nakon što su njihova jedina deca poginula u saobraćajnoj nesreći, dva vremešna para uložila su velike napore da se njihovi porodični geni nastave preko surogat-roditelja, piše portal "Peking njuz".
Šen Đi i Liju Si, par iz Jisinga u istočnoj Kini, poginuli su u saobraćajnoj nesreći 20. marta 2013. godine i to pet dana pre zakazane invitro transplantacije embriona. Pošto su oni bili jedina deca u svojim porodicama, embrioni sačuvani u bolnici u Nanđingu ostali su jedina nada ožalošćenih roditelja da se njihove loze nastave.
 
Sa prvim problemima suočili su se zbog nepostojanja zakona koji bi regulisao ko u ovakvim slučajevima ima pravo na raspolaganje embrionom – dosetili su se da porodica jednog roditelja formalno tuži drugu porodicu. Kada je to rešeno, pojavili su novi problemi.
 
Embrion nisu mogli da preuzmu jer transfer embriona u Kini može da bude obavljen samo između zdravstvenih ustanova. Drugi problem je bio taj što je u Kini zabranjeno surogat-roditeljstvo.
 
Porodice su morale da se okrenu ilegalnim agencijama i jedna od takvih im je pronašla bolnicu u Laosu koja je bila spremna da preuzme embrion. U Laosu je uspešno obavljena i veštačka oplodnja.
 
Na radost baka i deka, surogat majka iz Laosa u decembru 2017. rodila je dečaka Tijantijana u bolnici u kineskom gradu Guangdžouu.
 
"Bilo je suđeno da Tijantijan dođe na svet. Reći ćemo mu da su njegovi mama i tata u inostranstvu, dok ne bude dovoljno veliki da shvati. Tada ćemo mu reći pravu istinu", izjavio je ponosni deda.
  • Millos

    12.04.2018 12:17
    Maze ljudi svoje gene
    Pavelic aplaudira. Ovo nesto sa BBC, pluvacina po Kini?
  • Sava

    12.04.2018 09:37
    Pozdravio vas Haksli braćo Kitajci. #brave_new_world

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom