VIDEO: Nemački đaci roditelje koštaju kao nov "golf"

Nova školska godina, novi izdaci. Polazak u prvi razred ne donosi samo veliku promenu u životu, već i u kućnom budžetu. Polazak u školu nigde nije jeftin pa tako ni u Nemačkoj, piše Dojče vele.
VIDEO: Nemački đaci roditelje koštaju kao nov "golf"
Foto: Pixabay
Najskuplja je školska torba. Anatomski ranac za prvačiće u proseku košta 130 evra. Kompletan set s peratonicom, kutijom za doručak i sportskom torbom košta i do 240 evra.
 
Na sve to treba dodati i školski pribor – sveske, vežbanke, bojice... Lista je podugačka i u proseku sve to košta blizu 170 evra. I to nije sve.
 
Već na prvom roditeljskom sastanku čekaju ih novi izdaci: razredna blagajna, godišnja donacija za školsku opremu, prevoz, celodnevni boravak u školi, hrana, izleti...
 
Ukupno 2.250 evra po školskoj godini ili 11 evra po školskom danu.
 
Nemci su vrlo precizno izračunali i kompletne troškove osnovnog i srednjeg obrazovanja. Prema toj kalkulaciji nemački đaci u proseku roditelje koštaju 20.700 evra – otprilike kao nov "golf".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom