Kornjača Džonatan ima 185 godina i najstarija je životinja na svetu

Džinovska kornjača po imenu Džonatan, koji je zamalo propustio Napoleonovo izgnanstvo na ostrvu Svete Jelene od 1815. do 1821. godine, ima najmanje 185 godina i nesumnjivo je najstarija životinja na planeti i atrakcija malog ostrva na Atlantiku.
Ketrin Men, jedini veterinar na Svetoj Jeleni, rekla je da je Džonatan njen omiljeni, ali i najvažniji pacijent.
 
Veterinarka, koja se kornjači obraća sa rečima "kako si srce moje", rekla je da je Džonatan postao "institucija" i verovatno najpoznatiji stanovnik britanskog ostrva sa oko 4.500 duša. Džonatan je čak na kovanici od pet centi koja se koristi na Svetoj Jeleni.
 
Zbog popularnosti i atrakcije koju izaziva širom sveta, kornjači obroke spremaju kuvari guvernera ostrva. Na meniju su najlepše šargarepe, zelena salata, krastavac, jabuke i kruške.  
 
Za sada se ne zna kako je Džonatan poreklom sa Sejšela dospeo do ostrva Svete Jelene, a ono što je sigurno to je da je nadmašio životni vek za kornjače od oko 150 godina.  
 
Veterinarka je rekla da je tajna dugovečnosti reptila sporost, jer oni sporo dišu, jedu i stare.  
 
Prema njenim rečima, Džonatan ima "život bez stresa" jer se šeta ceo dan po travnjaku i druži se sa Emom, ženkom kornjačom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.