VIDEO: U jednoj kući više od hiljadu stršljenova

Ovog leta je zabeležen velik broj stršljenova uz dalmatinsku obalu, na ostrvima, ali i u zaleđu.
VIDEO: U jednoj kući više od hiljadu stršljenova
Foto: Pixabay
Stršljenovi prave svoja gnezda gde stignu: u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, a ponekad i u samim kućama. Božidar Žuljević, predsednik triljskog Udruženja pčelara, potvrdio je da je situacija opasna.
 
"Kako posedujem kompletno zaštitno odelo, ljudi me svakodnevno zovu. Na primer, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gde se nalazilo gnezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Verujte, nije nimalo lako ući u prostoriju sa oko 1.000 stršljenova, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju dejstvo ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao celu prostoriju", ispričao je Žuljević za Dalmacija Danas. 
 
Pčelar navodi kako je zbog gnezda stršljenova intervenisao širom Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj još nije doživeo. 
 
"Teško je to opisati. Nema jedinke koja je kraća od tri centimetra. Pre nekoliko dana isto sam ušao u jednu kuću u kojoj su stršljenovi 'okupirali' prozor i uboli čoveka u glavu", rekao je Žuljević i dodao da stršljenovi ne predstavljaju opasnost samo za ljude, nego i za pčele. 
 
"Događaju se veliki napadi na pčelinje zajednice i nastaju ogromne štete. Nejake zajednice pčela ne mogu da se odbrane od takvih napada i bivaju uništene do kraja. Inače, pčela ne može da se suprotstavi stršljenu pojedinačno, ali ipak umeju da se odbrane tako što puno pčela u potpunosti okruži stršljena i onda ga bukvalno skuvaju temperaturom svojih tela jer mogu da podnesu višu temperaturu od tog napadača", naveo je Žuljević savetujući sve one koji imaju problem sa stršljenovima da gnezda ne uklanjanju sami, nego da pozovu u pomoć vatrogasce.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.