Leglo zaraza nalazi se u kupatilu

Prva asocijacija na kupatilo većini ljudi jeste higijena, čisto, belo... pa odmor, osama, relaksacija. Dobro, i mnogo energije utrošene da ono zaista bude vaša oaza u kući. Kad oribate WC-šolju i kadu, izglancate pločice i sa slavina skinete kamenac, da li ste sve sredili? Da li imate zavesu na kadi ili tuš-kabini?

Ništa vam ne vredi što vam je kupatilo tip-top ako su zavese na tuš-kabini dotrajale ili prljave iako tako ne deluje ni najvećim čistuncima.

Vlažne zavese su ustvari omiljeno stanište bakterija, buđi, kamenca, mikroorganizama, gljivica...I podmukli izvor potencijalne zaraze i alergija.

Buđ i bakterije razmnožavaju se geometrijskom progresijom na plastičnoj površini, a prema jednom istraživanju, na svaka dva kvadratna centimetra živi milion mikroba, od kojih je 80 odsto opasno i može stvoriti aerosol koji se diže u vazduh, pa potom lako dospeva i u pluća.

Kada se tuširate, na zavesu pada prljavština, a armija mikroba i ostale nevidljive gamadi sa zavese dolaze

Zato delujte preventivno – češće menjajte zavese, minimum na šest meseci, jednom nedeljno operite zavesu u mašini za pranje veša sa dosta pene, perite ih rastvorom varikine u vrućoj vodi, dezinfikujte ih hlorom... Kada završite sa tuširanjem, potpuno je raširite, kako bi se što pre osušila, da bi na njoj ostalo manje kapljica pogodnih za nove kolonije bakterija.

Naravno, sve ovo ukoliko baš morate da imate PVC zavese, budući da najnovija istraživanja otkrivaju da one emituju otrovne hemikalije opasne i po čoveka i po životnu sredinu. Ako ste u mogućnosti, zamenite ih poliesterom, prirodnim materijalima ili ugradite na tuš staklena vrata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.