Svakog dana u Srbiji 47 osoba doživi infarkt

Svetski dan srca obeležava se danas, a u Srbiji svakoga dana 47 osoba doživi infarkt, dok ga 15 ne preživi.

Bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", što nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Predsednik udruženja kardiologa Srbije prof. Branko Beleslin pojašnjava da su mnogobrojni razlozi koji dovode do kardiovaskularnih bolesti: loše životne navike, pre svega pušenje, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

On kaže da Evropsko kardiološko društvo svake godine izdaje preporuke o primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, da ne bi došlo do infarskta srca i moždanog udara.

"Pušenje je apsolutno zabranjeno, a dokazano je da i pasivno pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 odsto. U ishranu treba uvesti omega 6 i omega 3 masne kiseline, a one se najviše nalaze u ribi. Ribu bi trebalo da jedemo najmanje dva puta nedeljno", rekao je Beleslin.

Fizičko vežbanje, nastavlja on, treba da bude u svim starosnim grupama, prilagođeno utreniranosti. Preporuka je da se vežba dva i po sata nedeljno, odnosno 30 minuta dnevno. Preporuka Evropskog kardiološkog društva je da krvni pritisak bude ispod 140 sa 90, da vrednost šećera u krvi bude ispod sedam, a ukupni holesterol manji od pet milimola po litri.

Među kardiovaskularnim bolestima, prof. Beleslin kaže da je infarkt miokarda najzastupljeniji i da je u Srbiji poslednjih deset, petnaest godina vlada prava epidemija i da taj trend nije zaustavljen.

Dodaje da je za infarkt najvažnije na vreme obratiti se lekaru, da se što pre otpuši krvi sud, te su se do sada takvi pacijenti lečili trombolitičkim sredstvima, lekovima koji rastvaraju tromb.

"Danas se pacijenti sa infarktom miokarda zbrinjavaju u salama za kateterizaciju srca i rezultati su veoma dobri. U poslednjih 20 godina broj smrtnih slučajeva od infarkta je smanjen", rekao je Beleslin.

Za pacijente koji su preživeli infarkt, važno je da nastave sa rigoroznom prevencijom - odricanje loših životnih navika, adekvatna ishrana, regulisanje dijabetesa, krvnog pritiska, fizička aktivnost prilagođena stanju i godinama.

Povodom Svetskog dana srca u Novom Sadu će na Spensu biti organizovani besplatni zdravstveni pregledi, o čemu više možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.